Zendercoördinator Westerhof woont in Arnhem. Hij was direct slachtoffer van de slechte ontvangst van zijn zender in de Gelderse Hoofdstad. “Het was mij een gruwel toen ik op 1 juni ’s morgens in de badkamer de radio aandeed en mijn eigen zender niet meer kon ontvangen. We hebben meteen metingen laten uitvoeren. Daaruit bleek dat het signaal van Radio 1 in Arnhem ver onder de wettelijke norm zit”, zegt hij vandaag tegen de Gelderlander.
“De oorzaak bleek te liggen bij de sterke zenders van commerciële stations die aan de Kema-toren hangen. In een straal van zes kilometer rond die toren beïnvloeden zij andere zenders.” De sterkste zender aan de Kema-toren is die van Yorin FM. Deze zender bestrijkt vanuit Arnhem het grootste deel van Gelderland. Tot 1 juni hing er aan de Kema-toren ook een zender die Radio 1 doorgaf voor Arnhem en omstreken.
Met de nieuwe frequentieverdeling is die komen te vervallen. Sindsdien krijgt Arnhem het Radio 1-signaal uit Lopik. Aangezien Lopik relatief ver weg ligt, is het signaal in Arnhem vrij zwak en ondervindt het veel invloed van de zender van Yorin FM. Met een eenvoudige transistorradio is de landelijke actualiteitenzender in Arnhem niet meer te ontvangen. Met een moderne (dure) radio met digitale ontvanger is Radio 1 redelijk te ontvangen, maar ook dan is er nog vaak sprake van storing.
Rob Trip, ‘anchorman’ van het Radio 1 Journaal en woonachtig in Beuningen (bij Nijmegen) is behoorlijk geïrriteerd over de gang van zaken. “Bij de herindeling van de frequenties heeft de Tweede Kamer als voorwaarde gesteld dat de publieke omroepen hun landelijke dekking zouden behouden. Als dat dan niet zo blijkt te zijn, moet dat snel opgelost worden.”
De publieke omroepen hebben volgens Westerhof duizenden klachten ontvangen van luisteraars. De omroepen hebben gisteren een boze brief gestuurd aan minister Brinkhorst van Economische Zaken over de kwestie.
“Het plan klonk aanvankelijk goed”, aldus Westerhof. “We zouden voor heel Midden-Nederland, een gebied waar tweederde van de Nederlandse bevolking woont, één etherfrequentie krijgen voor Radio 1. In de communicatie met de luisteraar is dat een sterk middel. Dit effect had echter niemand voorzien. Het is in geen enkel computermodel meegenomen.”
“We hebben onze zorgen kenbaar gemaakt aan het Agentschap Telecom. Dat reageerde zeer teleurstellend. Ze willen eerst gaan uitzoeken wat voor radio’s de mensen hebben die geklaagd hebben. Maar daarmee los je het probleem niet op. Daarom willen wij op korte termijn een gesprek met de minister.”
Rob Trip is het helemaal met hem eens: “Er moet snel actie ondernomen worden. Geen gezeur over oude en nieuwe radio’s. Het is toch te gek als mensen massaal nieuwe radio’s moeten gaan kopen? Als iedereen terug is van vakantie, moet het al geregeld zijn.”
Gisteren werd al bekend dat Minister Brinkhorst van Economische Zaken voor 1 oktober een oplossing voor de ontvangsproblemen wil hebben.