De zak met geld die de Westlandse Omroep Stichting (WOS) meekrijgt van kabelbedrijf CAIW, biedt de lokale omroep geen oplossing voor de lange termijn denkt WOS-directeur Van den Burg. Zonder aanvullende maatregelen is dat geld, rond de anderhalf miljoen euro, over vijf jaar op. Temeer daar de verwachting bij het omroepbestuur is, dat ook de gemeenten Westland en Midden-Delfland hun subsidiebijdrage zullen beëindigen.
Niet alleen vallen er inkomsten weg, ook lopen de kosten op. Drie werknemers die CAIW bij de WOS had gedetacheerd, zullen op de loonlijst van de omroep komen te staan. Daarnaast valt de lokale muziekzender WayFM in de schoot van de WOS. Wat daarvan de financiële consequenties zijn, is nu nog niet te overzien.
Van den Burg overlegt ondertussen met CAIW. Het kabelbedrijf, eigendom van de gemeenten Westland en Midden-Delfland, is met terugwerkende kracht verkocht. Het betekent dat de financiële banden met de publieke omroep na een afkoopsom worden losgemaakt.Tegelijkertijd bestaat het voornemen WayFM aan de WOS – beide zitten al in hetzelfde pand in ’s-Gravenzande – ‘cadeau’ te doen.
"We zijn geschrokken", zegt Van den Burg. "We zijn niet pessimistisch over de toekomst en ook niet ondankbaar voor de afkoopsom van anderhalf miljoen, maar het geeft wel de nodige kopzorgen." Met de afkoopsom zou de WOS nog vijf jaar vooruit kunnen. Van den Burg schat in dat naast die drie ton per jaar er echter ook ‘een tonnetje’ aan nieuwe uitgaven opdoemt. "Er is dus geen garantie dat er na 2010 een duurzame tent staat."
Inkomsten uit commerciële activiteiten zullen groter moeten worden. Volgens de WOS-directeur verdiende de omroep vorig jaar zelf zo’n twee ton. Doelstelling is dat bedrag op termijn te verdubbelen.