WNL heeft een ombudsfunctionaris aangesteld die toe moet zien op een veilige werkomgeving, meldt Villamedia. De publieke omroep zegt dat sociale veiligheid “een prioriteit is” na het verschijnen van het rapport van de commissie-Van Rijn over de werkcultuur bij de NPO. Die concludeerde dat er veel sprake was van grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen. Daarnaast stapte hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL vorig jaar op na beschuldigingen van ongewenst gedrag.

De functionaris gaat ‘onafhankelijk en onpartijdig medewerkers adviseren bij klachten en kwesties rond beoordelingen, werkomstandigheden, re-integratie na ziekte en samenwerkingsproblemen’, zegt WNL. De omroep heeft ook al een vertrouwenspersoon. Het verschil is dat de ombudsfunctionaris, met toestemming van de melder, personeelsdossiers mag inzien en met leidinggevenden mag overleggen.

Professionele omroep

“In het verleden zijn signalen niet goed opgepakt, of niet op de juiste plek terechtgekomen. Een ombudsfunctionaris kan daar een goede rol in spelen, door het bestuur of de raad van toezicht aan te spreken als er zorgen zijn”, zegt zakelijk directeur Lisa Versteeg van WNL. De omroep is sinds 2021 volwaardig onderdeel van het publieke bestel en “sindsdien brengen we in hoog tempo de structuren aan die horen bij een professionele omroep. Een ombudsfunctionaris hoort daar wat ons betreft bij.”

Foto: WNL