Het Nationaal Luisteronderzoek (NLO) wordt vanaf zondag iets gewijzigd. Er wordt gebruik gemaakt van de weegnorm naar ingeschatte luistertijd uit de Media Standaard Survey (MSS). Dat is een jaarlijks onderzoek dat wordt uitgevoerd door TNS NIPO. De steekproefomvang is ruim 5.300 personen en betreft de populatie van 13 jaar of ouder. Het onderzoek heeft als doel om eenduidige definities en doelgroepen te krijgen.
Bij hantering van de nieuwe weegnorm blijkt de luistertijd lager te zijn dan voorheen gerapporteerd, waarbij de daling kan verschillen per doelgroep, zender en tijdvak. Daarnaast komt er respondentenbegeleiding van stedelijke urban jongeren en wordt een radiolog voor de smartphone ontwikkeld. In de luistercijfers vanaf juli/augustus 2012 zijn de wijzigingen te zien.
Nicole Engels, directeur NLO: "Doordat we nu een representatief beeld hebben van de ingeschatte luistertijd van de Nederlandse bevolking, kunnen we deze gegevens gebruiken in het NLO. Dat is een kwalitatieve verbetering van het luisteronderzoek omdat het werkelijke luistergedrag nu nog beter in kaart kan worden gebracht. Aan het luistergedrag zelf is echter niets veranderd."
De luistercijfers van het NLO worden tot op heden gewogen naar de populatiegegevens van de Gouden Standaard van het CBS (GS) en naar ingeschatte luistertijd uit de RadioBasisOndervraging (RBO). Dit is een inschatting van panelleden naar hun radio luistergedrag in uren per week. Reden om hiernaar te wegen, is om een goede verdeling te krijgen van zware en lichte luisteraars in het panel. De GS cijfers en de RBO cijfers worden jaarlijks geüpdate en op basis van deze gegevens worden de weegfactoren bepaald.
Door de nieuwe invoering zal een lagere luistertijd worden gerapporteerd. In de MSS is het aandeel lichte luisteraars namelijk hoger en het aandeel zware luisteraars lager in vergelijking met de RBO. Dat betekent bij doorvoering van de weegnorm uit de MSS, dat de lichtere luisteraars een hogere weegfactor meekrijgen en dus zwaarder mee gaan wegen in het luisteronderzoek dan voorheen. Het omgekeerde geldt juist voor zware luisteraars.