Als het aan de Wijchense politiek ligt, blijft de Wijchense Omroep (WO) de lokale radio – en tv – zender in de gemeente. Concurrent Stichting Lokale Media Wijchen krijgt het nakijken. Dat is dezelfde keus als burgemeester en wethouders voorstelden te maken.
Diverse partijen betreurden dat de gesprekken voor een samenwerking tussen de Wijchense Omroep en de nieuwe stichting op niets zijn uitgelopen. Die gesprekken zijn stukgelopen op de organisatievorm die de fusieomroep zou moeten krijgen: een stichting of een vereniging (zoals de WO nu is).
Het CDA was teleurgesteld dat het in de gesprekken meer over de structuur dan over de ‘inhoud en kwaliteit’ is gegaan. Ook Leefbaar Wijchen (LW) betreurde het dat het niet tot een samenwerking is gekomen omdat de twee clubs elkaar hadden kunnen versterken. De Wijchense Omroep is sterk vanwege zijn geworteldheid in de Wijchense samenleving, terwijl de stichting veel professionaliteit kan inbrengen, meende LW. De VVD sloot zich daarbij aan. “De Wijchense Omroep zou best een kwaliteitsimpuls kunnen gebruiken.”
Verantwoordelijk wethouder Marcel Thijsen wees erop dat voor een toekenning van een zendvergunning het Commissariaat voor de Media alleen kijkt of het zogeheten Programma Beleidsbepalend Orgaan representatief is. Dat is volgens hem bij beide omroepkandidaten het geval. Een PBO is een groep mensen, samengesteld uit alle in het uitzendgebied voorkomende stromingen binnen de maatschappij. Het PBO van de Wijchense Omroep heeft een lichte voorkeur van B en W boven dat van de stichting.
Voorman van de stichting en grote man achter de Beuningse lokale omroep Web-fm, Patrick Huisman, hield voorafgaande aan de vergadering een fel betoog. Daarin verweet hij de Wijchense Omroep knulligheid en een ‘stuitend laag ambitieniveau’. De voorkeur voor de Wijchense Omroep bij de Wijchense bestuurders is volgens hem vooral gebaseerd op ‘nostalgische gevoelens’ en persoonlijke banden tussen politici en omroep.