Bij een calamiteit in het buitenland wordt de Wereldomroep de internationale calamiteitenzender. De omroep zal dan niet alleen berichten over zo’n gebeurtenis, maar vooral ook alle service-informatie brengen voor Nederlandse slachtoffers, gedupeerden en hun verwanten. Met speciale uitzendingen, een aparte website en mobiele platforms wordt het publiek voortdurend op de hoogte gehouden. De Wereldomroep verwacht dat de calamiteitenzender in het voorjaar van 2009 operationeel is.
Regelmatig krijgen Nederlandse emigranten, expats en vakantiegangers te maken met natuurrampen, grote ongelukken, terreuraanslagen, politieke omwentelingen of maatschappelijke conflicten. Iedereen die daarmee te maken krijgt, direct of indirect, wil zo snel mogelijk antwoord op dringende vragen.
Een speciaal getraind calamiteitenteam van de Wereldomroep gaat binnen een uur na de eerste melding aan de slag om al die vragen te beantwoorden via radio, mobiele telefoon, internet en televisie (BVN). Met speciale uitzendingen, een aparte website en mobiele platforms wordt de nieuws- en informatievoorziening van minuut tot minuut up-to-date gehouden. Net zolang als dat nodig is.
"Het is een extra service bovenop ons huidige programma-aanbod", zegt Hoofdredacteur Rik Rensen. "Met het calamiteitenteam speelt de Wereldomroep in op de dringende hulp- en informatievragen die bij ons binnenkwamen tijdens recente gebeurtenissen, zoals het geweld in Mumbai of de langdurige luchthavenstaking in Bangkok."