De wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK Voetbal in Duitsland zijn wereldwijd te volgen via de Wereldomroep. Maar dat was nog niet zo’n makkelijke klus, zegt frequentiemanager Jan Peter Werkman in Spreekbuis.Pas toen precies bekend werd hoe laat de wedstrijden met het Nederlands elftal precies gespeeld zouden worden, kon hij aan de gang.
Op zoek naar kortegolf zenders die precies op de wedstrijdtijden beschikbaar zijn. En dr ook nog eens voor zorgen dat de uitzending op zoveel mogelijk plekken ter wereld te volgen is.
“Het is een heel technisch verhaal. Maar je hebt te maken met zendstations, frequenties, zendvermogen en gebruikte antennes”, aldus Werkman. Het was in ieder geval snel duidelijk dat de drie standaard zendstations van de Wereldomroep in Zeewolde en op Madagaskar en Bonaire niet toereikend zouden zijn. “Probleem is ook dat de wedstrijden op drie verschillende tijdstippen worden gespeeld. Een s middags, een aan het begin van de avond en eentje echt s avonds. Je hebt dus ook met verschillende atmosferische omstandigheden te maken en dat is voor uitzendingen op de kortegolf heel belangrijk.”
De puzzel werd nog ingewikkelder omdat er soms al “een uitzending in de lucht staat.” Zo huurt Radio Zweden geregeld zendtijd op het uitzendstation in Zeewolde. En toevallig net op het moment dat het Nederlands elftal speelt. “Die uitzending zat net in de weg. Maar we hebben netjes gevraagd of ze die voor één keer konden opofferen. En daar zijn ze mee akkoord gegaan”, zegt de frequentiemanager van de Wereldomroep.
Minder gemakkelijk lukte het om een werelddekking rond te krijgen voor de wedstrijden waarin het Nederlands elftal speelt. “Omdat Zeewolde vol zit, zouden we niet te horen zijn in delen van Afrika en op de Canarische Eilanden. En daar zijn toch een hoop Nederlanders die het ook willen volgen”, aldus Werkman. Hij vond de oplossing in het zuiden van Duitsland, in Wertachtal, waar via Deutsche Telekom een hulpstation wordt gehuurd. Ontvangst in Afrika en op de Canarische Eilanden verzekerd.
En zo zijn er meer voorbeelden te noemen van witte vlekken, die Werkman langzaam maar zeker heeft ingevuld door het huren van hulpstations in Engeland, Rusland, Canada en in de Verenigde Arabische Emiraten. “We bereiken nu grote delen van de wereld. Alleen Azië redden we niet helemaal. Dat zit m vooral in China. Ze hebben daar zo ongelooflijk veel zenders met zoveel frequenties, daar kom je gewoon niet tussen”, zo zegt hij.
Een tweede probleem zit m in het uitzenden van de eerste twee wedstrijden van het Nederlands elftal in de Verenigde Staten. “Dat heeft vooral een technische oorzaak. Het heeft ook niet zozeer met zendstations te maken, maar met de atmosfeer en de voortplanting van radiogolven”, weet Werkman. Daar staat overigens tegenover dat de Nederlandstalige uitzendingen in Australië in de grote steden op FM-kwaliteit te beluisteren zijn. Ze worden door de Australische omroep SBS van de satelliet geplukt en via de FM verder uitgezonden. En over de satelliet gesproken, naast de kortegolf zendt de Wereldomroep de wedstrijden ook nog eens wereldwijd via twaalf satellieten uit.