Kleine Amerikaanse webradiostations lijken nog een paar maande te krijgen. Ze hoeven namelijk tot eind 2002 geen rechten af te dragen aan de muziekindustrie over de nummers die ze uitzenden.
Deze week dienden drie Amerikaanse wijzen een wetsvoorstel in dat webradiostations met een jaaromzet van minder dan 6 miljoen dollar een financiele handreiking doet. Een handreiking in die zin, dat ze per oktober niet worden verplicht om royalties te betalen over gestreamde muziek. Het voorstel gaat onder de naam ‘The Internet Radio Fairness Act’.
Vorige maand werd een nieuwe wet aangenomen die Amerikaanse webradiostations verplicht 0,07 dollarcent aan rechten te betalen per gedraaid liedje. In eerste instantie eisten belanghebbenden overigens 0,14 cent, maar dat werd verlaagd. Voor kleine radiostations betekent dit een extra jaarlijkse kostenpost van duizenden dollars, waardoor ze gedwongen zijn om hun uitzendingen te stoppen. Honderden stations gingen al off line of veranderden hun programmering drastisch.
Het ingediende wetsvoorstel kan de nog bestaande stations betalingsuitstel geven. Ze mogen dan doorgaan tot de overhandelingen over de opnieuw vast te stellen hoogte van de royalties afgerond zijn. Dat is naar verwachting begin volgend jaar.
Ook in Nederland is het momenteel kommer en kwel onder de webradiostations. SENA, dat naburige muziekrechten int voor producenten en uitvoerenden, heeft zijn oog laten vallen op webradiostations. De organisatie heeft Europa, Afrika en het Midden-Oosten als werkterrein. Ze eist een vergoeding voor het aantal streams dat een webcaster qua technische potentie aan kan bieden. Er wordt niet gekeken naar het aantal concrete luisteraars.
De kosten voor de, veelal hobbyende, webcasters kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar.
Nederlandse webradiostations beraden zich nog steeds op actie en hopen afgerekend te kunnen worden naar het aantal luisteraars in Nederland. Dat zou de kosten al drukken.