Na NPO 3FM en Qmusic schafte ook Radio 538 dit jaar zijn lunchshow af. Het aparte tijdsblok tussen 12:00 en 14:00 uur was vroeger met programma’s als ‘Stenders Eetvermaak’ en later ‘Effe Ekdom’ (beide 3FM) en ‘Tijd voor 2’ (NPO Radio 2) jarenlang een belangrijke pijler in de dagprogrammering van een radiostation. Is de tijd van lunchshows geweest?
“Het afschaffen van de lunchshow is volstrekt logisch bij de stations die een jongere doelgroep willen bereiken”, vertelt Sieb Kroeske, radiodocent aan Hogeschool InHolland. “Vooral de drive-time uren, de ochtend- en middagshow, zijn echt belangrijk. Wat daar tussenin zit, is anders. Die uren moeten eerder bevestigen wat ’the sound of the station’ is. De middaguren zijn verbindend tussen de drive-time uren.”
Bezuiniging of tactiek?
3FM schafte afgelopen najaar de lunchshow af. “Het schrappen van de lunchshow was een programmatische keuze, mede in het licht van de aangekondigde bezuinigingen”, zegt een woordvoerder van de NPO. “Omdat de nieuwe programmering met langere programma’s goed beviel, hebben we dit niet heroverwogen op het moment dat vaststond dat er compensatie uit Den Haag zou komen.”
Bij Radio 538 was er geen sprake van een bezuinigingsmaatregel, benadrukte het station eerder al. “We hebben van onze luisteraars geleerd dat zij een stabiele werkdag waar muziek tijd en ruimte krijgt, waarderen”, aldus programmadirecteur Menno de Boer. “Met twee jocks creëren we een rustigere basis en geven we herkenbaarheid in stemmen. We hebben het format zo aangepast dat we hopen dat de luistertijd zal stijgen.”
Lieke Veld presenteerde 2,5 jaar lang tussen 12:00 en 14:00 uur de lunchshow op Qmusic. De zender gooide na de komst van Domien Verschuuren en Marieke Elsinga in oktober vorig jaar de lunchshow er weer uit. “De reden dat we toentertijd naar twee shows zijn gegaan, is om wat meer rust en herkenbaarheid op te bouwen gedurende de dag. Dit was uitdrukkelijk geen bezuinigingsmaatregel”, laat Qmusic weten.
Radio 2
Een zender als Radio 2 heeft met Gijs Staverman tussen 12:00 en 14:00 uur nog wel een duidelijk ‘lunchanchor’. Ouderwets? “Je kunt zeggen dat Radio 2 nog wel redelijk voldoet aan de ‘oude norm’, maar dat komt vooral omdat hun doelgroep nog meer gewend is aan de ‘oude vorm’ van radio luisteren”, ziet Sieb Kroeske.
De radiodocent benadrukt: “Let wel: dit is nog steeds de grootste groep luisteraars. De vernieuwing wordt dus vooral doorgevoerd bij de stations met een jongere doelgroep.”
Arjan Snijders, initiator van de RadioRing: “12-14u zijn geen uren meer waarin mensen aan de lunchtafel nog aandachtig gaan luisteren. En het lunchprogramma schrappen scheelt natuurlijk ook centjes.”
Foto: PxHere