De Publieke Omroep wil mogelijk een of meer van de vijf radiozenders uit de lucht halen als de kabinetsplannen doorgaan. Dat zal Harm Bruins Slot, voorzitter van de Publieke Omroep, vanmorgen volgens De Gelderlander zeggen tijdens zijn toespraak op het Omroepcongres in Bussum. De Publieke Omroep zal ook snijden in programmacategorieën waar weinig naar wordt gekeken, zoals kunst en cultuur, en stopt het met het maken van innovatieve en experimentele programmas. Verder zal de Publieke Omroep flink moeten bezuinigen op de personeelskosten en op de inkoop van programmas. Bruins Slot wil ook een televisienet op zwart zetten.
Volgens de voorzitter zijn de drastische maatregelen nodig om de bezuinigingen op te vangen die onderdeel uitmaken van de kabinetsplannen met de Publieke Omroep per 2008. De Tweede Kamer praat dit najaar over de plannen, opgesteld onder regie van staatssecretaris Van der Laan. Volgens de bewindsvrouw wordt er niet direct bezuinigd op het budget van de Publieke Omroep. Wel weigert ze tegenvallende reclame- inkomsten te compenseren. Bruins Slot: “Wij leven in Nederland in de meest competitieve advertentiemarkt op radio en televisiegebied in Europa. Talpa komt daar nog eens bij. De spoeling wordt dun, de tarieven staan onder druk. De bedrijfstak staat leuk of niet voor een
shake out. Elke euro verlies bij ons, versterkt de relatieve positie van een ander. Een neerwaartse spiraal komt op gang. De eerste euro minder luidt de volgende in, enzovoort. Een rampzalige ontwikkeling als u bedenkt dat een kwart van onze inkomsten gevormd wordt door de reclamegelden. Conservatieve berekeningen laten een tekort zien van honderd miljoen euro in 2008.
Bruins Slot wil dat de staatssecretaris wél de dalende reclame- inkomsten aanvult en daarmee het budget handhaaft op het huidige niveau. Vanwege de digitale toekomst heeft de Vlaamse VRT tweehonderd miljoen euro geclaimd boven het huidige budget. De BBC reserveert driehonderd miljoen voor digitale ontwikkelingen. Wij vragen om behoud van budget. Meer doen met hetzelfde. Bescheiden dus.
Volgens de voorzitter spreekt het kabinet nu met twee monden. “Het belijdt het belang van een brede, pluriforme Publieke Omroep, maar brengt het benodigde budget niet in veiligheid. De politiek moet kiezen; is de Publieke Omroep breed, van- en voor iedereen, overal en altijd? Of is- ie smal, een magere aanvulling op wat commerciële omroepen doen?
Overigens zegt een woordvoerder van de Publieke Omroep nu dat zijn voorzitter dit vanochtend niet zo zal zeggen, maar dat hij wel een waarschuwing zal geven voor de kabinetsplannen.