NOS-verslaggever Robert Bas is vrijgelaten nadat hij gisteren door de Rotterdamse rechtbank in gijzeling was genomen. Robert beriep zich op zijn verschoningsrecht als journalist. De rechter-commissaris wilde met de gijzeling bereiken dat Robert Bas alsnog een verklaring aflegt. Vandaag heeft de meervoudige raadkamer besloten hem vrij te laten.

Gisteren kwam de NOS naar buiten met een verklaring over de gijzeling van Robert. Vervolgens kwamen veel journalisten en andere media, waaronder BNR, met verklaringen over de gijzeling.

Onterecht

De raadkamer heeft besloten dat de gijzeling onterecht was en honoreert bovendien het beroep van Robert Bas op zijn verschoningsrecht als journalist. De NOS voelt zich zeer gesterkt door het oordeel van de raadkamer dat niet alleen de identiteit van de bron wordt beschermd, maar dat ook de inhoud en interpretatie van de gesprekken met een bron onder het verschoningsrecht vallen.

“Het gevoel van gerechtigheid overheerst”, zei Robert Bas na zijn vrijlating. “Het had natuurlijk nooit zover mogen komen, maar ik sta nog altijd achter het principe van bronbescherming, en zal dit in de toekomst ook blijven volhouden. Ik ben ontzettend geroerd door de massale steun die ik van collega-journalisten heb mogen ontvangen. Echt ongelofelijk krachtig.” 

“We zijn heel tevreden dat de raadkamer het recht op bronbescherming, in brede zin, erkent”, zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws. “Dat Robert gegijzeld werd, was schokkend, maar we zijn nu vooral blij dat hij weer naar huis mag. En wij – Robert Bas en de NOS – blijven staan voor het belang van bronbescherming. Ten behoeve van onze journalistieke functie en het informeren van ons publiek. Als bronnen angstig worden dat hun informatie ongewild openbaar kan worden, zullen ze geen misstanden meer aankaarten. Het wordt journalisten dan onmogelijk gemaakt de waarheid te achterhalen en daarmee hun belangrijke functie voor de democratie te vervullen.”

Foto: NOS | Stefan Heijdendael