Het VARA tv magazine wijst deze week in een drie pagina’s tellende artikel op hardhandige manier alle kritiek op de Publieke Omroep af. De omroepen kregen nogal wat kritiek over zich heen van onder andere het weekblad Elsevier en de VVD fractie.
In laat de VARA weten dat de Publieke Omroep eigenlijk helemaal niet zoveel kost voor de ‘gewone man’. De omroepen kosten maar 90 euro voor ieder Nederlands huishouden. In Italië is dat 93 euro, in Frankrijk 115, in Duitsland 130, in Engeland 175 en België kost de publieke omroep 195 euro per huishouden. Dat is nog minder dan een half abonnement op een krant, aldus de VARA.
In het artikel wordt ook ingegaan op radio. Zo wordt er gesproken over het commerciële Classic FM in vergelijking met Radio 4. “Classic FM is goed te beluisteren. Niet te veel reclame en de cd-tjes worden op tijd gestart. Maar Nederlandse componisten zullen er geen compositieopdracht verwerven. En met zo’n zender kunnen de Nederlandse orkesten het ook een stuk kalmer aan doen. Radio 4 daarentegen speelt met zijn belangrijke concertseries zoals ‘Matinee’ een grote rol in het Nederlandse muziekleven en is dus meer dan een radiozender alleen”, zo staat te lezen in het magazine.
Ook Radio 3FM wordt onder de loep genomen. “Voor een muziekzender is niet veel meer nodig dan een doos vol cd’s. Een computer kan alles in een perfecte vorm uitzenden. Je hebt er zelfs geen dj voor nodig. Maar het kan ook anders. Met veel afwisseling en aandacht voor verschillende muziekgenres, met registraties van live muziek, concerten en festivals. Met weetjes over de muziek en musici en met om het uur volwassen nieuws.”
Dat er geen concurrent voor Radio 1 is, vindt de VARA niet Gek. “Nieuws en actualiteitenprogramma’s kosten meestal veel meer dan er in de sfeer van reclame is aan verdiend kan worden.
Ook het feit dat 747AM iedere zondag een kerkdienst uitzend noemt de VARA ’typisch Publieke Omroep’. “Als je er alleen maar zakelijk naar zou kijken, zou je kunnen zeggen dat dat alleen maar geld kost. Hetzelfde voor de nieuwsuitzendingen in het Turks, Marokkaans, Berbers en Chinees.”
In de laatste alinea maakt het VARA tv magazine nog duidelijk dat sommige vergelijkingen tussen de Publieke en commerciële omroep niet helemaal eerlijk zijn. “Daar zijn een tweetal excuses voor: het vuur van het betoog en het feit dat de vergelijking sowieso een vergelijking tussen appels en peren is. De Publieke Omroep maakt immers programma’s, de commerciële omroep verkoopt kijkers en luisteraars aan adverteerders.”