De Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer is vandaag begonnen met het algemeen overleg met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) en Economische Zaken, Van Leeuwen. Alle partijen in de kamer konden vragen stellen en opmerkingen maken over het plan van het kabinet om de frequenties te verdelen.
Rond kwart voor vier werd de vergadering geschorst omdat de Tweede Kamer leden deel moesten nemen aan een stemming. Morgen zal de vergadering voort worden gezet. Staatssecretaris Van Leeuwen was net bezig zijn betoog te houden.
Alle partijen spraken de voorkeur voor een onafhankelijke instantie uit die gaat beoordelen of de radiostations in aanmerking komen voor een frequentiekavel. VVD-kamerlid Henk van Hoof kon zich zelfs niet voorstellen dat dit het definitieve plan is. ‘Er moet gewoon een onafhankelijke commissie komen’. LPF-kamerlid Ferry Hoogendijk haalde hard uit naar het ministerie van OC&W die nu de stations moet gaan beoordelen. ‘OC&W heeft de publieke omroep heilig verklaard. Zo kunnen ze de stations kiezen die de publieke omroep het minst aantast. Dat kan weer tot oneerlijke concurrentie leiden.
Parlementslid Joop Atsma (CDA) vindt het raar dat er in het kabinetsplan geen rekening is gehouden met de zittende partijen op de FM-band. ‘Er wordt volledig voorbij gegaan aan de verworven marktpositie en opgebouwde ervaring van de stations’, aldus Atsma. Verder vind het CDA dat een station meerdere kavels kan hebben. Er moet gekeken worden naar de aandeelhouders. Een eigenaar mag dus maar 1 kavel krijgen. Ook stelt het CDA voor om meer kavels vast te leggen voor bepaalde onderwerpen om zo de verscheidenheid in de ether te garanderen.
Tineke Netelenbos (PvdA) vindt het plan van het kabinet ‘Curieus. Hoe worden stations inhoudelijk beoordeeld? Met de regels die nu zijn opgesteld kun je alle kanten op. De Tweede Kamer kan nu niet beoordelen of een juiste keuze is gemaakt. De Kamer moet dus inzage hebben.’ Verder moet het hele kabinet beslissen over hoe de verdeling loopt, en niet alleen de betreffende minister of staatssecretaris. Ook wil de PvdA dat er 1 kavel die bestemd is voor alternatieve popzenders beschikbaar zal worden voor een multi-culturele zender. Er moet ook voorkomen worden dat twee samenwerkende partijen regionale kavels (max. 30% dekking) kopen zodat toch een landelijke dekking kan ontstaan en moet het kabinet toezien op het feit dat een partij maar 1 kavel kan bemachtigen.
VVD-Kamerlid Henk van Hoof vindt dat de twee kavels die bestemd zijn voor alternatieve popmuziek aan de normale kavels kunnen worden toegevoegd. De publieke omroep kan dit soort muziekstijl makkelijk brengen en dit gat opvullen. Verder wil de VVD graag de garantie geven aan de bestaande commerciële stations dat ze op eenzelfde frequentiepakket kunnen blijven uitzenden, als ze een pakket krijgen.
GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik benadrukt nog eens dat deze verdeling van de frequenties eigenlijk gewoon een verkapte veiling is. Verder pleit GroenLinks voor verscheidenheid in de ether en wil het weten wat het voor nieuwkomers betekent als de bestaande partijen voorgetrokken worden.
Harry Wijnschenk van de Groep Wijnschenk wilde ook weten hoe het zit met zenderbouwer Nozema. Wil het kabinet het bedrijf nu privatiseren of niet.
Staatssecretaris Van Leeuwen zal nu zijn verweer en antwoorden morgen verder geven.