NPO Radio 1 moet tijdens grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en de Tour de France de content niet op de radio zelf uitzenden, maar op een subkanaal op internet. Daarvoor pleit trendwatcher Richard Lamb. “De normale nieuwsvoorziening gaat dan door op de hoofdzender, op FM of DAB+. Een paar subzenders op internet staan volledig in het teken van dat sportevenement.”

Volgens de trendwatcher zijn de omroepen op de radio niet met de tijd meegegaan. “Daar gaat het fout, ze hebben zelf niet de sprong voorwaarts genomen”, vertelt hij in gesprek met Rick van Velthuysen. Toch toont de trendwatcher begrip, want: “Het afrekenmodel voor de omroepen is de zender, niet daarbuiten.”

Omroepen

De plannen van minister Slob hebben grote gevolgen voor de publieke omroep: NPO 3 wordt een regiozender en er wordt flink gesneden in het budget. “Ik denk dat de plannen best wel ver doorgevoerd zullen worden”, voorspelt Lamb. “Je ziet heel duidelijk dat het allemaal al teruggeschroefd wordt. Er zijn ook wel heel veel NPO-medewerkers over de gehele wereld. Het wordt niet voor niets soms ‘Reisbureau NPO’ genoemd.”

In de plannen van ‘mediaminister’ Slob blijven de omroepen, zoals BNNVARA en KRO-NCRV nog bestaan. Onbegrijpelijk, vindt Lamb. “Wat we nu aan NPO hebben, met al die verzuilingen en dergelijke, dat heeft echt helemaal geen bestaansrecht meer. Je moet het heel erg klein maken, net als in de Verenigde Staten. Kijk naar je kerntaak.”

Beluister de podcast van Rick van Velthuysen met trendwatcher Richard Lamb hieronder:

Foto: Raymond van Olphen