Lokale omroepen zijn voor hun subsidiegelden de komende jaren nog afhankelijk van de gemeente waarin zij actief zijn. Het Rijk zou de financiering overnemen, maar dat wordt uitgesteld tot 1 januari 2028. Minister Bruins van Media heeft meer tijd nodig om de wet- en regelgeving aan te passen. Voor lokale omroepen is dat een tegenvaller, omdat zij vaak niet het volledige subsidiebedrag van de gemeente krijgen waar ze recht op hebben.
Lokale omroepen ontvangen subsidie van de gemeente, terwijl de omroepen ook worden geacht om die gemeenten te controleren. Een ongelukkige combi, vond ook toenmalig staatssecretaris Uslu van Media. Zij besloot eind 2021 dat de huidige manier van financiering op de schop moet. De bedoeling was dat het Rijk vanaf 2025 de financiering zou overnemen. Dat werd eerder met twee jaar uitgesteld en nu komt er nog één jaar bij.
Europese staatssteun
“Actuele inzichten en ontwikkelingen rond het wetsvoorstel maken dat ik de start van het stelsel per 1 januari 2027 niet meer haalbaar acht”, schrijft minister Bruins aan de Tweede Kamer. Hij wijst erop dat er meer afstemming nodig is met de Europese Commissie vanwege onder meer de staatssteunregels.
Ook neemt het aantal lokale omroepen de komende jaren fors af, omdat er grotere streekomroepen voor in de plaats komen. Zij krijgen ook meer geld om te besteden voor hun ‘schaalvergroting’.
“Het kabinet ziet het belang van professionele lokale publieke omroepen als onmisbaar onderdeel van een gezonde democratische rechtsstaat. Ik ben dan ook vastberaden de reeds ingezette versterking van het stelsel van lokale omroepen voort te zetten”, aldus Bruins.
Foto: Pixabay