Hogescholen begeleiden stagiairs die bij mediabedrijven zitten intensiever sinds de publicatie van het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO. NU.nl heeft verschillende onderwijsinstellingen gesproken die hun beleid hebben aangepast en docenten trainingen geven, waaronder drie van de vier opleidingen Journalistiek.

“De mediawereld kan een harde wereld zijn om in te werken”, zegt Gerrie Zwartjes, directeur van Fontys Journalistiek. Als jonge professional moet je je daar dan staande zien te houden. Stagiairs zijn vaak nog heel jong, hebben weinig ervaring en zijn daardoor soms onzeker.”

Geen idee van machtspositie

Uit het rapport kwam dat grensoverschrijdend gedrag breed voorkomt binnen de landelijke publieke omroep. Signalen over grensoverschrijdend gedrag zijn niet voldoende professioneel en doortastend opgepakt door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Drie op de vier omroepmedewerkers die meewerkte aan een onderzoek gaf aan het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, ‘als doelwit of getuige’.

“We zien veel jonge stagebegeleiders uit het werkveld die geen idee hebben van hun machtspositie naar studenten toe”, zegt Monique Amse, directeur van Mediastages. Het stageplatform biedt studenten in de creatieve sector vacatures aan. Amse legt tijdens trainingen aan begeleiders uit hoe studenten naar hen kijken: als iemand met autoriteit. “Ook als je dezelfde leeftijd hebt: jij bent een professional en zij een student.”

Geschrokken

De hogescholen zeggen geschrokken te zijn van de berichten. “Als school dragen we de verantwoordelijkheid voor de stagiairs. Ik vind het heel belangrijk dat studenten weten dat ze altijd kunnen terugvallen op school. Maar het is moeilijk om strenger te zijn naar de mediabedrijven, omdat je nooit precies weet wat daar gebeurt”, benadrukt Zwartjes.

Hogeschool Utrecht heeft naar aanleiding van de misstanden bij The Voice of Holland en DWDD een bureau ingehuurd dat stagebegeleiders bewust maakt van hoe ze ongewenst gedrag kunnen signaleren en wat ze met die signalen kunnen doen.

Foto: RadioFreak