Staatssecretaris Medy van der Laan gaat bekijken of de mediawet over mediaconcentratie aangepast kan worden. Dat schrijft De Journalist. In de artikels over ‘crossownership’ in de mediawet staat dat een bladonderneming met meer dan eenvierde aandeel op de dagbladenmarkt niet meer dan eenderde van de aandelen in een commerciële omroep mag bezitten. Daarnaast is een samenwerking met een publieke omroep helemaal onmogelijk. Dat heeft uitgevers belet mee te doen bij de frequentieverdeling in mei vorig jaar.
Het Commissariaat voor de Media pleitte vorig jaar in het tweede mediaconcentratie-rapport voor ‘versoepeling van de crossownership-beperkingen, zodat ruimte kan worden geboden voor verdere investeringen.’ Volgens voorzitter Jan van Cuilenburg van het Commissariaat moet in beginsel de pluriformiteit het beste gewaarborgd blijven. Dat kan het beste in afzonderlijke redacties. “Maar in dun bevolkte regio’s waar de kwaliteit en pluriformiteit van regionale nieuwsvoorziening onder druk staat, moet het mogelijk zijn om de krachten tussen (publieke) regionale omroepen en dagbladen te bundelen.” Dit dan volgens de Van Cuilenburg door het opzetten van gezamenlijke bureauredacties of archieven. Het Commissariaat stelt dan ook een experiment voor.
Het enige voorbeeld van samenwerking is op dit moment het Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio. De krant nam de nieuwszender helemaal over en de redacties werken nu nauw samen. Ook het NRC en de Amsterdamse lokale zender AT5 starten binnenkort een samenwerking.
De Imca Media Groep en Colorful Radio gingen onlangs juist uit elkaar en ook de regionale zender Rebecca Radio staat in de etalage van Koninklijke Boom Uitgevrijen. Toch ziet de M.C. Boom van deze laatste uitgeverij een probleem. “Het Commissariaat denkt te academisch. Journalisten van de krant geven hun primeur niet aan de radio. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet, zolang het twee seperate partijen zijn.” Een gezamenlijk archief ziet hij wel zitten.
Het Kabinet buigt zich dit voorjaar nog over het wettelijk kader.