De sportredacties van Langs de Lijn en de Wereldomroep werken sinds kort nauw samen. Dat schrijft Spreekbuis. Volgens Wereldomroep-redacteur Tim Steens was dat uiteindelijk veel praktischer. “Op een gegeven moment werkten we nog maar met zn tweeën op de sportredactie van de Wereldomroep, Floris van Hoorn en ik. In de praktijk betekende dat vooral in de weekeinden grote drukte. Zeker toen Langs de Lijn en Studio Sport me (Steens kwam van 1975 tot 1988 uit voor het Nederlands hockey-elftal, red.) steeds vaker vroegen om commentaar te leveren bij hockeywedstrijden. Dat had als consequentie dat ik Floris voor nog meer zondagen moest laten opdraven.”
De oplossing waarvoor is gekozen diende zich eigenlijk als vanzelf aan. Steens en Van Hoorn zijn nu gedetacheerd op de redactie van Langs de Lijn. Ze blijven het sportnieuws bij de Wereldomroep verzorgen, maar werken nu ook mee aan de sportprogrammering bij de NOS. “Een mooi stukje samenwerking, waar beide partijen hun voordeel mee doen”, zegt Peter Veenendaal, hoofd van de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep.
Hij wijst erop dat grote uitzendingen van Langs de Lijn (zoals bij het WK-voetbal en Radio Tour de France) al langer worden ‘doorgeprikt’ door de Wereldomroep. Maar dat is vaak eenrichtingsverkeer. “De redactie van Langs de Lijn wordt nu versterkt met twee zeer ervaren sportredacteuren, terwijl wij hierdoor een grotere continuïteit in onze sportberichtgeving kunnen garanderen.”
Ook redactiechef Philip Pieterse van Langs de Lijn is positief. “Ach, we kennen ze al wat langer. En nu ze hier op de redactie zitten, merk je dat je van elkaars expertise gebruik kunt maken. Onlangs bijvoorbeeld deed een aantal Nederlandse hockeycoaches goed werk onder andere in Ghana. Tim heeft toen even wat mensen geregeld. Eén daar, en iemand hier in de studio”, aldus Pieterse. “Andersom heeft de Wereldomroep ook gebruik gemaakt van onze verslaggever Sebastiaan Timmerman bij het EK Schaatsen.”
Later dit jaar, als de vierde verdieping bij de NOS helemaal is omgetoverd tot een grote ‘sportvloer’ (waar ook radio en tv bij elkaar zitten), zullen niet alleen Steens en Van Hoorn maar ook anderen bij toerbeurt het sportnieuws bij de Wereldomroep gaan doen. Dat zal soms omschakelen zijn voor de verslaggevers en presentatoren van Langs de Lijn.
“Het zal iets minder technisch zijn”, zegt Van Hoorn. “Naar Langs de Lijn luisteren sportliefhebbers. Naar de Wereldomroep luisteren Nederlanders in het buitenland die gewoon Nederlands nieuws willen horen. Ik kan me niet voorstellen dat zij geïnteresseerd zijn in allerlei technische verhandelingen.”
Maar het is ook zo, stelt Pieterse, dat zijn verslaggevers op zoek zullen gaan naar invalshoeken die juist voor de luisteraars van de Wereldomroep interessant zijn. Denk daarbij alleen al aan de vele zwarte sporters in Nederland. De belangstelling voor hun reilen en zeilen op de Antillen en in Suriname is enorm – en de Wereldomroep heeft daar een groot luisterpubliek.
Voorlopig gaat het bij de samenwerking om een proefperiode van een jaar. Maar beide partijen noemen vooral de voordelen. De praktische, maar ook de puur persoonlijke. De verslaggevers van Langs de Lijn ervaren het als een eer om de hele wereld rond te gaan. Steens en Van Hoorn hoeven niet meer in hun eentje te werken. Steens: “Het is heerlijk om hier op de redactie rond te lopen. Te brainstormen. Lekker over sport te lullen.”