Home DAB+ Review: LG Stylus 2 met DAB+

Review: LG Stylus 2 met DAB+

LG Stylus 2 met DAB+
LG Stylus 2 met DAB+

De LG Stylus 2 is de eerste smartphone met DAB+ en kan daardoor radio ontvangen via de digitale ether. Inmiddels is het DAB+ netwerk grotendeels landelijk dekkend. Maar is dat voldoende om storingsvrij radio te luisteren via de digitale ether op een smartphone? En is het een toegevoegde waarde?

Specificaties
De Stylus 2 draait op Android 6.0 en heeft een 5,7″-scherm met resolutie van 1280×720 pixels. Het werkgeheugen is 1,5 GB en er is 16 GB aan opslagruimte. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera en 8-megapixelfrontcamera. De smartphone is 7,4 mm dik en weegt 145 gram.

De verschillende prijzen van het toestel liggen rond de 300 euro. Daarmee is het geen dure smartphone. Verwacht dan ook geen grote hoeveelheid functies. Het toestel kan bijvoorbeeld geen 5 Ghz wifi aan. Wel gewoon de 2.4 Ghz standaard. Maar voor z’n prijsklasse is het een prima smartphone. Met voor de echte radiofreak dus ook veel radio-opties.

afbeeldingen-LG1Het toestel wordt geleverd met een headset. Verwacht hier niet teveel van. Het is maar een simpele headset.

Wij richten ons vooral op de radio-functie. Voorheen hadden veel smartphones een FM-functie, maar die werd vaak verwijderd om ruimte te maken voor andere functies. De LG Stylus 2 heeft wel weer een FM-radio, naast de DAB+ radio.

Er zijn al apps geïnstalleerd om DAB+ en de FM-tuner op te starten. Het is wel altijd nodig om een headset aan te koppelen. Deze dient als antenne.

We hebben zowel binnen als buiten getest met DAB+. Wat meteen opvalt is dat de ontvangst niet optimaal is. Het toestel geeft aan hoeveel ‘streepjes’ ontvangst je hebt, maar dit verschiet nogal veel. Van ineens vol bereik naar ineens geen bereik meer. Dit is zowel binnen als buiten. Voordeel is wel dat het geluid van de digitale ether altijd strak is, zonder ruis of enkel mono signaal in plaats van stereo. Maar slechte ontvangst zorgt in dit geval voor ‘hick-ups’. Het klinkt alsof je een stream luistert die steeds moet bufferen.


De ontvangst kan nogal eens wisselvallig zijn, zonder de smartphone te verplaatsen.

Tijdens een treinritje is radio luisteren via DAB+ geen aanrader. Daar is de ontvangst simpelweg te slecht voor. En ook thuis of op de fiets is het geen pretje, en is de FM-ontvanger al snel een veel beter alternatief. Uiteraard kan dit wel verschillen per locatie. Het beste resultaat krijg je buiten als je op dezelfde plek krijgt.

Conclusie
Radio luisteren uit de ether is nooit een groot succes geweest op een telefoon. Je hebt nou eenmaal geen goede antenne. Dat zorgt bij FM al voor veel ruis, bij DAB+ is dat niet veel anders. Alleen uit zich dat in ‘hick-ups’ in het geluid, wat het zeer irritant maakt om ernaar te luisteren.

Maar als de ontvangst goed is, heb je wel altijd goed stereo-geluid. En ook de FM-ontvanger op de LG is aan te raden.

De telefoon is verder basic, maar prima en snel. De apps om radio te luisteren zijn helder en gebruiksvriendelijk. Opvallend is wel dat de aan en uit knop aan de achterkant zit. Net zoals de volumeknop. De meegeleverde headset is niet bijzonder.