SENA, de naburige rechtenorganisatie voor artiesten en platenproducenten, heeft vorig jaar 65 miljoen euro binnen gehaald aan ‘licentie-opbrengsten’. Dat is een stijging van elf procent ten opzichte van 2007. In totaal werd 51 miljoen euro doorbetaald aan rechthebbenden.
"Wij kijken met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar", zegt SENA directeur Hans van Berkel. "Tevredenheid als het gaat om de resultaten, minder tevreden als het gaat om het knibbelen aan de rechtvaardiging om voor het gebruik van andermans eigendom te betalen. Cijfermatig is ons succes compleet: een groei van de licentieopbrengsten én een stijging in de doorbetalingcijfers plus een kostenpercentage volledig in lijn met ons beleidsplan, namelijk onder de tien procent. En dat laatste stemt mij zeer tevreden."
Klagen doet Van Berkel ook: "Minder tevreden ben ik als ik zie hoe de politiek omgaat met de belangen van de ondernemers in de muziekindustrie. Het belang van auteurs- en naburige rechten is in de laatste jaren enorm toegenomen. Aan de zijlijn is een ieder bekend met de ontwikkelingen én gevolgen van het downloaden, het kopiëren en de nog steeds dalende verkoopcijfers. Al jaren gaat het slecht, slechter, slechtst in de muziekindustrie. Tientallen duizenden ondernemers die in slecht weer zijn geraakt. De Europese Unie komt niet voor niets met het advies de bestaande beschermingstermijn te verlengen naar 95 jaar. Wie stemt er tegen? Nederland!"
SENA haalt soms ook het bloed onder de nagels vandaan bij mensen die experimenteren met radio via internet. Ze krijgen vaak gepeperde rekeningen. In 2006 bleek al dat de organisatie gegevens opvraagt bij hostingproviders over klanten die streamen. Vaak worden die gegevens overigens niet verstrekt.