Radio- en televisiecampagnes zijn effectief in het stimuleren van extra sitebezoek van merken. Als radio en TV achter elkaar worden ingezet is het nog effectiever dan tegelijk. Dit zijn de opvallendste resultaten uit het Double Proof onderzoek dat op 13 juni door Screenforce en RAB is gepubliceerd.
Doelstelling van het onderzoek is het aantonen van de effecten van RTV-campagnes op online resultaten. Daarnaast is gekeken welke kenmerken van de campagnes het meest verklarend zijn voor de extra sitebezoeken. Het onderzoek biedt adverteerders en bureaus handvaten om het effect van de radio en TV-inzet op online resultaten te optimaliseren. Voor het onderzoek is samengewerkt met dertien adverteerders die hun campagne- en online-data ter beschikking hebben gesteld.
Op grond van de data over de 6,4 miljoen sitebezoeken is geanalyseerd welke aanpak het meest effectief is als sitebezoek ook een doelstelling is:
- Een campagne-inzet van TV en radio achter elkaar werkt effectiever dan de inzet van TV en radio tegelijkertijd.
- Met deze analyse wordt bevestigd dat activatiecampagnes veel effectiever zijn dan branding campagnes in het genereren van sitebezoek, zowel bij gelijktijdige als bij volgtijdelijke inzet van RTV. Toch is er wel degelijk sprake van sitebezoek binnen één dag in geval van branding campagnes.
- Doelgroep zenders realiseren voor TV en radio de grootste volumes en presteren het meeste kosteneffectief.
- Resultaten op week- of weekenddagen verschillen nauwelijks.
- Non-primetime inzet op TV en radio levert grotere volumes tegen lagere kosten. Dit verschil is bij radio groter dan bij TV.
De RTV-campagnes uit 2016 van de deelnemende dertien adverteerders zijn van Eneco, Fiat, Fox, Hyundai, Opel, SNS, Specsavers, Sunweb, Renault, Vereniging Eigen Huis, Vodafone, Werkspot en Ziggo.
Focus op sitebezoek binnen één dag
Bij de analyses van de effecten van alle campagnes lag de focus op sitebezoek dat plaatsvond binnen één dag na de uiting. Uitgestelde effecten zijn niet meegenomen.