Radio 747 gaat weer Radio 5 heten en ondergaat een gedaanteverwisseling. Door een ander profiel te kiezen bespaart de zender ongeveer 6,5 miljoen euro. Dat is het belangrijkste wapenfeit uit het zojuist gepresenteerde radiostrategie van de raad van bestuur Publieke Omroep. In totaal moet de radiotak van de publieke omroep dertien miljoen euro besparen.
De omroepleiding omschrijft ‘Radio 5 nieuwe stijl’ als een “veelkleurige zender waarop én levensbeschouwing én educatie én toegankelijke muziek te horen zijn”. Op deze manier wil PO het bereik van die zender vergroten zodat specifieke informatie zijn weg naar de luisteraar gemakkelijker vindt. “Ook willen we de doelgroep 55+ met een laag of gemiddeld opleidingsniveau meer aan deze zender binden.”
Ruurd Bierman van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen. “Onze inschatting is dat er honderd mensen uit moeten. Zeker weten doen we dat niet, want dat is aan de omroepen.” Vanaf de start van de discussie over de nieuwe radiostrategie was duidelijk dat het meeste geld gevonden moest worden bij 747. De keuze om flink op Radio 747 de bezuinigen is een logische, aldus Bierman. “Het publiek van de zender wil maar niet groeien. En als je zo vergaand moet bezuinigen heb je maar twee mogelijkheden. Of je bezuinigd op alle zenders evenveel waardoor de kwaliteit overal slechter zal worden, of je concentreert het op één zender”.
Voor Radio 1 verandert er in de nieuwe opzet nauwelijks iets. Radio 2 ondergaat slechts lichte aanpassingen, terwijl Radio 3FM op de huidige koers kan voortgaan. Radio 4 moet zich meer gaan profileren als een brede klassieke muziekzender. Dit brengt met zich mee dat jazz en wereldmuziek meer ruimte krijgen op de Concertzender (een publieke zender die alleen via de kabel en internet is te ontvangen).
Naast jazz en cultuurspecifieke muzieksoorten komt er op Radio 4 ook enige ruimte voor informatie programma’s over kunst, cultuur en wetenschap. De raad van bestuur heeft de radiostrategie nu voor advies voorgelegd aan het college van omroepen. De afzonderlijke zendgemachtigden kunnen de raad voor 15 maart melden wat ze ervan vinden.