Qmusic en Talpa Network moeten zeven tot dertien keer meer betalen voor het verlengen van hun FM-frequenties dan ze nu doen. De zenders spreken van ‘astronomische bedragen’, die ‘de doodsteek voor de sector kunnen zijn’.
De vergunningen voor de FM-frequenties worden met drie jaar verlengd, zo besloot staatssecretaris Mona Keijzer eerder deze zomer. Ze nam deze beslissing op verzoek van een groot deel van de commerciële radiosector, die naar eigen zeggen hard geraakt is door de coronacrisis. Het ministerie heeft een bureau ingeschakeld, dat moet bepalen hoeveel de radiozenders moeten betalen voor de verlenging.
Zeven tot dertien keer hoger
“Uit dit theoretische model komt een prijs die zeven tot dertien keer zo hoog is als de huidige vergoeding die betaald wordt”, vertelt Paul Römer, voorzitter van Vereniging voor Commerciële Radio (VCR) en directeur van de radiotak van Talpa Network, bij Broadcast Magazine. “Dat komt door een aantal hele vreemde aannames die opeens in dit model zijn ingebracht en die er voorheen niet in zaten. Een kind kan begrijpen dat dit de doodsteek is voor de sector. De noodverlenging wordt zo een doodverlenging.”
Römer geeft aan dat hij bereid is om een redelijke prijs te betalen voor de noodverlenging. “Maar het ministerie wil op geen enkele manier bewegen. Daar zijn wij zeer ongelukkig mee. En de Tweede Kamer ook, want de staatsecretaris voert hiermee de unaniem gesteunde motie Grinwis gewoonweg niet uit. Met andere woorden: ze lijkt lak te hebben aan de mening van de Tweede Kamer.”
‘Astronomische bedragen’
Ook Qmusic laat aan de website weten niet blij te zijn met de ‘astronomische bedragen’. “Deze verlenging was juist bedoeld om de radiosector tijd te geven om de schade die de coronacrisis in de radiosector heeft veroorzaakt in te halen.”
Qmusic betaalt momenteel het hoogste bedrag voor het gebruik van de FM-frequenties: 551.600 euro per jaar. Voor Sky Radio ligt het bedrag op 505.800 euro, voor Radio 538 op 464.800 euro en bij Radio 10 gaat het om 117.800 euro.
Foto: Flickr / Dietmut Teijgeman-Hansen / CC BY-NC-ND 2.0