De publieke omroep wil alleen nog maar de nieuwsagenda van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) gebruiken. Ze onderzoekt nu of ze daarnaast een eigen nieuwsdienst kan beginnen. Voor het einde van dit jaar willen de publieke omroepen een beslissing nemen. Dat schrijft het Haarlems Dagblad.
Volgens projectleider Ton van Brussel betalen alle publieke omroepen bij elkaar jaarlijks enige miljoenen euro’s aan het ANP. “En dat terwijl we steeds minder doen met het ANP. Dat levert vooral korte nieuwsberichten in tekst en een agenda. De nieuwsberichten worden nog wel door Teletekst, radio en internet gebruikt, maar steeds minder. Als we de nieuwsgaring van alle publieke omroepen, inclusief de regionale omroepen, bij elkaar brengen, hebben we ook heel veel nieuws en bovendien beter toegesneden op wat wij willen. De regionale omroepen kunnen er bijvoorbeeld direct geluid en beeld bij leveren. Het ANP niet.”
Van Brussel moet in het najaar verslag uitbrengen aan de raad van bestuur van de publieke omroep. “Voor 1 januari willen we een beslissing nemen. Het contract met het ANP loopt dan nog een jaar en dat geeft ons dan de tijd de zaak voor te bereiden.”
De publieke omroepen hebben in het verleden al eerder onderzocht afscheid te nemen van het ANP. Dat was toen bedoeld om een lagere prijs uit te onderhandelen. Volgens Van Brussel is het nu ook om het geld te doen, maar daar komt bij dat het ANP ook nog eens minder wordt gebruikt. “Veel betalen voor iets dat je weinig gebruikt. Dat klinkt onlogisch.” Van Brussel zou het liefst alleen de ANP nieuwsagenda behouden, maar die verkoopt de persdienst niet los.
De steeds verdergaande digitalisering maakt het bovendien nu eenvoudiger de nieuwsredacties van de publieke omroepen te laten samenwerken in een eigen Omroepnieuwsdienst.
De totale publieke omroep is een belangrijke klant voor het ANP. Het verlies van dat contract zou een gevoelige financiële aderlating betekenen. De directie van het ANP wil niet reageren op de plannen van de publieke omroep.