De Publieke Omroep is momenteel aan het kijken of het mogelijk is om een nieuwe werkwijze te ontwikkelen voor de radiozenders, dit schrijft EO-directeur Ad de Boer op zijn weblog. Bij deze werkwijze zal het geld wat de omroepen voor de zender hebben bij elkaar gelegd worden, daarna zal er gekeken worden wie de programma’s gaat maken. Vervolgens wordt dan bepaald hoeveel de programma’s mogen kosten. De methode is vergelijkbaar als die van tv.
De Boer schrijft: Vanmorgen een bespreking in de werkgroep die voor de radiozenders een vergelijkbare nieuwe werkwijze ontwikkelt als voor televisie in de steigers staat. De kernvraag daarbij is: hoe zorgen we er voor om dat wat we gezamenlijk zeggen te willen met de vijf radiozenders, in de praktijk van programmas indelen, programmas maken en geld besteden ook waar te maken? Daarbij is de verleiding groot om de tv-procedures één-op-één naar radio te kopiëren, maar daarvoor zijn de verschillen tussen tv en radio veel te groot.
De omroepen zenden elk op minimaal drie radiozenders uit en proberen door hun bijdragen op die verschillende zenders hun missie te realiseren; daarom moeten we veel meer dan bij tv de zenders niet ieder apart, maar in hun onderlinge samenhang bekijken. Verder maakt bij radio het vaste personeel een veel groter deel van de kosten van een programma uit dan bij tv. Dat maakt het snel uit het schema halen van programmas die hun doelstelling niet halen, erg problematisch (zo ga je immers niet met je medewerkers om), nog los van het feit dat dat de scores van een individueel programma bij radio veel sterker dan bij tv samenhangen met de omringende programmering op de zender. Het zal dus nog wel even duren voor we de radioprocedures fijngeslepen hebben.
Wanneer deze nieuwe werkwijze in zou moeten gaan is nog niet bekend.