De NVPI, de branchorganisatie voor de entertainmentindustrie, start binnenkort een test met een aantal omroepen om te kijken naar de mogelijkheden voor het afdekken van muziekrechten in podcasts. Vrijdag werd bekend dat de platenmaatschappijen die aangesloten zijn bij het NVPI voorlopig niet akkoord gaan met een collectief regeling waarmee podcasters via de SENA de auteursrechten van de muziek die ze draaien kunnen afdekken.
“We hebben gezamelijk gekeken naar de mogelijkheden voor het collectief afdekken van de auteursrechten voor podcasters. Het muziekgebruik per podcast is zeer verschillend en we vonden het dan ook niet eerlijk om een vast bedrag per maand te vragen. We hebben dus besloten dat we de huidige wettelijke regels liever even laten voortbestaan totdat we weten of we bijvoorbeeld DRM (het beveiligen van bestanden met een licentie, red.) gaan gebruiken en of het überhaupt nodig is. Misschien is het zo dat mensen het echt alleen op hun mp3-speler zetten en een keer luisteren, dan hoeven we het misschien niet zo dicht te timmeren. Daartoe gaan we nu eerst een test uitvoeren met een collectieve regelen voor diverse omroepen, waaronder de publieke omroepen en Kink FM,” aldus Wouter Rutten, woordvoerder van het NVPI, in de podcast E cast.
Particulieren moeten voorlopig individueel toestemming vragen per platenmaatschappij, hiervoor is een handleiding beschikbaar op de website van de NVPI. “Wordt er ergens muziek aangeboden zonder de toestemming van de platenmaatschappij dan heet dat onrechtmatig in de wet en kan een schadevergoeding worden gevorderd. Of ze dat ook doen is aan, ze kunnen niet eventueel ook collectief via de NVPI doen. Maar persoonlijk heeft het mijn voorkeur niet dat daar nu meteen heel hard op gecontroleerd wordt, zolang we met de omroepen een test aan het doen zijn en gaan kijken hoe podcasts het in de markt doen en wat consumenten er mee willen.”