De programmamakers van Radio 5 zijn overwegend positief over de zender, al is er ook kritiek. In december en januari is het luistertijdaandeel van de zender gegroeid naar 1,5 procent, een stijging van meer dan 0,5 procent. En in de doelgroep van vijfenvijftigplussers scoorde de zender zelfs 3,6 procent. Zendercoördinator Kees Toering is dan ook een blij man. Want niet alleen zijn meer mensen naar Radio 5 gaan luisteren, ook is de gemiddelde luistertijd met 50 procent gestegen. En dat is een extra signaal dat de zender de doelgroep aanspreekt.
“Natuurlijk hadden we van tevoren bepaalde verwachtingen”, vertelt Toering in Spreekbuis. “De papieren programmering zag er goed uit. En we hebben natuurlijk onze eigen oren, dus hoorden we vrij snel dat het met 5 wel goed zat. Maar dat het zich zo snel zou vertalen in een stijging van de luistercijfers, hadden we niet verwacht. Ik draai al een poosje mee, maar dit heb nog nooit meegemaakt. En dat terwijl we pas over een half jaar echt campagne gaan voeren. Tot nu toe hebben we alleen wat spotjes uitgezonden op Radio 2 en nieuwe spotjes op tv.”
Niet alleen Toering is tevreden over de nieuwe zender. Ook bij de vijf omroepen die verantwoordelijk zijn voor de dagprogrammas groeit het enthousiasme. “Ze hebben het gevoel hebben dat er potentie in de zender zit”, aldus Toering. “AVRO, EO en Max waren al enthousiast. Maar de KRO en NCRV doen inmiddels ook voluit mee.”
Zijn woorden worden bevestigd door Janelle Moerman, eindredacteur van NCRVs Plein 5. “In het begin was het best moeilijk. Op 747 AM maakt de NCRV Plein Publiek en dat moest verdwijnen. Maar we wilden er vanaf het begin het beste van maken. Radio 5 is gewoon een positief verhaal”, aldus Moerman. “Er valt niks negatiefs over te zeggen. We hebben onderling goede afspraken gemaakt, waaraan iedereen zich houdt.” Lachend: “Dat is nog wel eens anders in Hilversum.”
Toch zijn er ook kritische geluiden, met name waar het gaat om de avondprogrammering. De RVU, bijvoorbeeld, is verre van blij met het tijdslot dat De Club van 100 heeft gekregen (20:00 uur elke werkdag). Henk van Middelaar: “In de tijd van 747 AM zaten we op de dag geprogrammeerd. Dat was voor ons veel fijne, we kregen veel meer reacties, zowel tijdens als na de uitzending. Toen hadden we rond de veertigduizend luisteraars; bij Met het Oog op Morgen moeten ze daar misschien om lachen maar voor ons is het heel wat. Nu is dat gezakt naar twaalfduizend”
Volgens Van Middelaar maakt de combinatie van Middle of the Road-muziek overdag en meer informatieve en eigenzinnige programma’s met minder toegankelijke muziek als die van Harry Muskee, Def P of Bob Dylan ’s avonds, het moeilijker voor de luisteraars om de RVU te vinden. “Onze luisteraars luisteren overdag niet, onder andere omdat ze muziek niet waarderen. Ze moeten dus echt op zoek naar ons. Bovendien is er veel meer afleiding ’s avonds. De meeste Nederlanders zitten dan voor de buis, kijken naar het Journaal.”
Het is de taak van de Publieke Omroep, meent Van Middelaar, om informatie te verschaffen. “Dat doet de RVU en vervolgens worden we er voor gestraft. Het is echt geen kinnesinne, maar ik betreur het gewoon dat wij naar de avond zijn geschoven ten voordele van muziek die elders kan worden beluisterd, voor groepen die elders ook worden bediend.”