Het werd een ouderwetse bijeenkomst met gejoel, geklap, gefluit, geschreeuw; emoties in alle gedaantes. D66-staatssecretaris Medy van der Laan (Media) ging naar het muziekcentrum van de omroep om de kabinetsplannen met de publieke omroep uit te leggen aan de omroepmedewerkers. “Ik mag verdomme ook even uitpraten”, zo viel Van der Laan zelf ook even uit haar rol.
Ongeveer 500 omroepmedewerkers hoorden haar nieuwe omroepplannen toe. Volgens ingewijden werd het aanwezig zijn bij de bijeenkomst door haar ambtenaren afgeraden, maar ze wilde toch, omdat ze het gewoonweg netjes vond om de plannen aan de betrokkenen uit te leggen.
In eerste instantie probeert Van der Laan uit te leggen hoe het zit, om de wilde verhalen recht te zetten en aan te geven waar de onzekerheden zitten, “want ook daar loop ik niet voor weg”. Het lukt haar nog om de eerste onderdelen van het plan toe te lichten, maar zodra de NPS wordt genoemd, zijn de aanwezigen niet meer te houden. Iedereen probeert te reageren, met of zonder microfoon.
De zaak ligt gevoelig, erg gevoelig, want de staatssecretaris haalt de hoon over zich heen als ze haar gedachte ordent en wat ongelukkig stelt “eerst even de NPS doen”, alsof het een dingetje is.
De medewerkers willen het liefst dat alles bij het oude blijft en dat er anders garanties komen voor het voortbestaan van de NPS-programma’s. ,,De programma’s verdwijnen niet door dit kabinetsplan”, herhaalt Van der Laan telkens. Na een kort over-en-weer met NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl geeft ze uiteindelijk wel toe dat NOVA wel eens zou kunnen sneuvelen. ,,Daar zou een ander format voor moeten worden gezocht.’
Vreemde eend in de bijt is Prem Radhakishun van ‘Premtime’. Hij spreekt van een selectieve verontwaardiging bij de omroepmedewerkers. “Als je maar even bij de omroepen snuffelt, weet je al dat het bestel een vreselijk systeem is. Daar gaat mevrouw nu wat aan doen door een zeer democratisch systeem in te voeren en wel omroepen die zich weer moeten bewijzen voor hun achterban. Dat is zeer democratisch. Het resultaat is helaas wel dat de NPS als beste omroep wordt genaaid, maar het gaat niet om de organisatie maar om het nieuwe bestel dat ik erg goed vind. Ik zie het als een versterking van de publieke taak.”
Radhakishun maakt zich kwaad op zijn collega’s omdat velen altijd problemen hadden met hoe het werkte, maar nu hun zekerheden op de tocht komen te staan, tegen de plannen zijn. “Freelancers hebben het hier in Hilversum altijd al verdomd moeilijk gehad. Na iedere seizoen werden ze weer op straat gegooid”, is voor hem maar één van de voorbeelden waar iets aan moet worden gedaan. Onduidelijk is nog of daar ook daadwerkelijk een eind aan komt.
Dat de omroepen weer ‘verzuild’ gaan werken vinden de meeste medewerkers een flinke stap terug in de tijd. VARA-programmamaker Felix Meurders: “We gaan terug naar een nieuwe verzuiling en we moeten op eens economischer en commercieel gaan werken. Dat is terminologie waar de publieke omroepen helemaal niets mee hebben”. Het zijn andere tijden, zo erkent ook Hans Goedkoop van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Of hij over tien jaar over deze bijeenkomst nog een programma zal maken, durft hij niet te zeggen. Wel ziet hij een interessante ontwikkeling in het licht van de geschiedenis. Goedkoop: “D66 is destijds opgericht als wapen tegen de verzuiling. Inmiddels zijn zo’n beetje al hun kroonjuwelen over de schutting geworpen. Ze hebben echter nog een kleintje gevonden, alleen strookt die niet meer met hun eerder ideaal, want met dit plan zijn we weer terug bij af en raken we weer verzuild”. [Planet]