Home Landelijke radio Onderzoek: kwaliteit lokale omroepen in gevaar door geldgebrek

Onderzoek: kwaliteit lokale omroepen in gevaar door geldgebrek


Lokale omroepen krijgen te weinig geld om hun wettelijke taken uit te voeren. Dat blijkt uit het onafhankelijk onderzoek 'Sector onder de radar' door Van de Bunt Adviseurs in opdracht van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) naar de stand van zaken in de sector. Het rapport is zojuist overhandigd aan media-minister Van Bijsterveldt.

Het gemiddelde budget van de 286 lokale omroepen is 74.000 euro per jaar. De helft daarvan is subsidie, de andere helft komt uit reclame en sponsoring. Volgens de omroepen zelf is er gemiddeld 120.000 euro per jaar nodig om de wettelijke taken uit te voeren. In de mediawet staat dat lokale omroepen 'zorgdragen voor onafhankelijke nieuws- en informatievoorziening en een platform bieden aan de lokale samenleving voor de productie, de uitwisseling en de uitzending van programma's, ideeën en opinies'. Deze eisen zijn onhaalbaar voor de kleine omroepen, concludeert het onderzoeksbureau.

In de Mediawet staat sinds 1 januari dat gemeenten een onderhoudsplicht hebben voor lokale omroepen. Na een amendement van D66-Kamerlid Boris van der Ham is er ook het advies van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) om 1,30 euro subsidie per woonruimte in de gemeente te geven. Slechts 42 procent van de omroepen krijgt dat bedrag ook.

Door het geldgebrek bij de meeste omroepen, is de kwaliteit vaak niet hoog, concluderen de onderzoekers. "De functie, eisen en bekostiging zijn niet in evenwicht. Het zwaar moeten leunen op vrijwilligers en de in veel gevallen zeer beperkte financiële middelen maken dat er onvermijdelijk concessies gedaan worden aan de kwantiteit en/of kwaliteit van het aanbod", staat in het onderzoeksrapport. De 1,30 euro per woonruimte is al een absurd laag bedrag, stellen de onderzoekers.

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat er wat aan de problemen gedaan wordt. Mocht dat niet gebeuren, dan heeft hij een amendement klaar liggen om te regelen dat gemeenten een behoorlijke subidie aan lokale omroepen moeten geven. Of daar ook een meerderheid voor is in de Tweede Kamer, is onduidelijk.