Op de publieke radiozenders zou meer aandacht moeten zijn voor bijzondere muziek, levensbeschouwing, opinie en debat en special interest programma’s. Dat schrijft het College van Omroepen (CvO), waarin alle omroepen vertegenwoordigd zijn in een reactie op de plannen van de overkoepelende organisatie NPO voor de periode 2016-2020.
“De omroepen vinden dat Radio 2 meer informatie zou moeten aanbieden, vooral service, sport en nieuws. Levensbeschouwing en diversiteit horen ook bij radio budget en ruimte te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in het weekeinde op Radio 1 en in de vooravond op Radio 5”, aldus het CvO.
Radio 6 had niet geschrapt moeten worden, maar moeten worden ingezet om te experimenteren met nieuwe ontwikkelingen. De omroepen vinden sowieso dat de publieke omroep nadrukkelijker moet investeren in digitale ontwikkelingen op radiogebied, zoals online muziekdiensten en podcasts.
Tot slot willen de omroepen graag hun eigen eindredactionele vrijheid houden binnen de radiozenders die steeds meer centraal worden aangestuurd vanuit de NPO. “De gezamenlijkheid dient bij radio opnieuw gedefinieerd te worden. De omroepen willen zich ook op radio kunnen profileren en zijn beducht voor verdergaande centralisering van de redacties.”
Naast deze punten die het CvO over de radio aanmerkt, is er vooral veel kritiek op de internetplannen van de NPO. Hierin worden veel programmasites geschrapt en worden de centrale NPO-platformen leidend. De omroepen willen meer controle houden over hun eigen online kanalen om hun eigen content aan te bieden.
Ook willen ze graag content distribueren via kanalen van derden, zoals Facebook en YouTube. “De Raad van Bestuur reageert in de ogen van de omroepen rigide en defensief door de mogelijkheid om ook op kanalen van derden als Facebook en YouTube publieke programmering aan te bieden ernstig te beperken en vanuit één hand te sturen.”