Staatssecretaris Medy van der Laan presenteerde afgelopen vrijdag haar voorstellen om de Publieke Omroep ‘beter’ te maken. EO-directeur Henk Hagoort is ‘niet pessimistisch’, in tegenstelling tot KRO-voorzitter Frans Slangen: “In zo’n bestel hebben wij geen plek meer.”
In de bijna twintig pagina’s tellende brief aan de Tweede Kamer ziet Hagoort genoeg ideeën om mee aan de slag te gaan. “Uit de tekst spreekt een verlangen naar een sterke publieke omroep. Wie is daar nu op tegen?” Maar Slangen wordt niet vrolijk van de richting waarin de publieke omroep zich beweegt. “De discussie komt niet ten gunste van de omroepverenigingen.”
Uitgebreid gaat staatssecretaris Van der Laan in haar brief in op verbeterpunten voor de korte termijn. Hoe het daarna moet, is nog onduidelijk. Uiterlijk in 2008 wil de staatssecretaris het nieuwe bestel invoeren. Dat betekent wel dat de omroepen twee jaar van hun concessie moeten inleveren. “Dat is raar”, oordeelt de EO-directeur. “De staatssecretaris zegt in de brief ‘ga vooral op deze manier aan de slag’ en tegelijkertijd wil ze gaan praten over hoe het anders kan. Dat voelt een beetje onzeker, want niemand weet wat de criteria zijn in 2008.” Slangen zucht diep: “Het blijkt maar weer eens hoe onbetrouwbaar de politiek is. Er was een tienjarige concessie, twee keer vijf jaar. Maar nu wordt bij de eerste evaluatie de periode al ingekort tot drie jaar. Dat is erg demotiverend.”
De driejarige concessie krijgen de omroepen ‘bij wet’, dus zonder officiële toets. Gevolg is dat ook BNN, dat kampt met een ledentekort, de komende jaren zeker is van een plekje in Hilversum. “De overheid moet doen wat ze belooft en gewoon weer vijf jaar geven”, vindt Hagoort. “Daarna kan een volgende visitatiecommissie bepalen of de vernieuwingen hebben gewerkt.”
Dat in de plannen van Van der Laan de omroepvoorzitters verdwijnen uit de Raad van Toezicht, vinden de beide voormannen niet zo erg. Hagoort: “Helder onderscheid tussen bestuur en toezicht houden is niet verkeerd.” [Nederlands Dagblad via HvanBeek]