Het Openbaar Ministerie heeft deze week een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur met een proeftijd van twee jaar geëist tegen Marcel van der H., voormalig hoofdredacteur van persbureau Novum Nieuws, en commercieel directeur Jan R. wegens computervredebreuk. Daarnaast eist officier van justitie C. van Dam een geldboete van 11.250 euro van Novum Nieuws, dat informatie levert aan diverse media, zoals nieuwsbulletins voor verschillende radiostations.
Volgens het Openbaar Ministerie hebben meerdere medewerkers van Novum Nieuws enkele jaren geleden ingebroken op de nieuwsdienst van concurrent Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). De zaak is volgens het Openbaar Ministerie vergelijkbaar met de vervolging sinds november vorig jaar van drie ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken die ervan worden verdacht te hebben ingebroken in het computersysteem van de Geassocieerde Persdiensten.
Medewerkers van Novum Nieuws zouden gedurende twee periodes, tussen 24 oktober 2002 en 31 oktober 2003 en van 1 april 2004 tot en met 13 oktober van dat jaar, onrechtmatig ingelogd hebben op de nieuwsdienst van ANP.
Volgens de officier van justitie is dermate vaak ingelogd op het ANP-netwerk dat de toenmalige hoofdredacteur en de commercieel directeur hiervan op de hoogte moeten zijn geweest. Justitie stelt hen dan ook verantwoordelijk voor het opzettelijk binnendringen van de nieuwsdienst van ANP.
Novum Nieuws is een boete ten laste gelegd, omdat het bedrijf geprofiteerd zou hebben van de illegale toegang. Het ANP won eind oktober 2004 al een kort geding tegen Novum Nieuws over het illegaal gebruikmaken van berichten van het ANP. Novum, dat de inbraak destijds toegaf, werd toen veroordeeld tot het betalen van 50.000 euro voorschot op een schadevergoeding.
In hoger beroep werd de uitspraak verworpen, omdat volgens de rechter Novum voldoende duidelijk had gemaakt dat het bedrijf vanaf oktober 2004 geen gebruik meer had gemaakt van de nieuwsdienst van het ANP. Nadat het ANP in december 2004 bij de politie aangifte deed van computervredebreuk ging Justitie over tot strafrechtelijke vervolging.
De rechter doet op 28 januari uitspraak in deze zaak. [NRC]