De organisatie van Lokale Omroepen (OLON) heeft een open brief gestuurd aan alle leden van de Tweede Kamer. Daarin protesteert de organisatie tegen het feit dat het kabinet de 300 publieke lokale omroepen nog geen digitale frequentie in het vooruitzicht heeft gesteld.
Publieke landelijke en regionale omroepen krijgen wel digitale radiofrequenties en worden wel in de digitale basispakketten (kabel, IP-tv, Digitenne) doorgegeven. Het kabinet laat publieke lokale omroep over aan de markt en daarmee wordt publieke lokale omroep feitelijk als een soort tweederangs publieke omroep behandeld, vindt de OLON. De Tweede Kamer overlegt vandaag over digitale radio.
“Het kabinet weigert extra maatregelen te treffen in de omschakelperiode van analoge naar digitale distributie. De boodschap aan publieke lokale omroep is: wacht maar tot analoog helemaal uitgeschakeld is, of wacht maar tot er meer digitale dan analoge abonnees zijn. Een eenvoudige rekensom leert dat we in die omschakelperiode een verlies van de helft van kijkers en luisteraar moeten accepteren. Dit is geen ‘omschakelbeleid’ maar ‘uitschakelbeleid'”, zo stelt de OLON.
OLON vraagt de Tweede Kamer de regering tot de orde te roepen.