Home Landelijke radio OLON en gemeenten willen lokale omroepen dwingen om samen te werken

OLON en gemeenten willen lokale omroepen dwingen om samen te werken

Lokale omroepen worden zonodig gedwongen om samen te gaan werken. Dat zegt Hans Disch, programmamanager sectorverandering bij de OLON tegen RadioFreak.nl. In overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) worden de teugels de komende tijd strakker aangehaald. “Het gaat wel om geld dat je als omroep van de overheid krijgt om maatschappelijk relevant te zijn”, wil Disch nog eens benadrukken.

Dat lokale omroepen gedwongen zullen worden om meer te gaan samenwerken, noemt Disch ‘niet meer dan terecht’. Lokale omroepen die denken dat ze met een zender in de lucht en wat plaatjes draaien bestaansrecht hebben, zien het volgens Disch verkeerd. Het zo maar verlengen van de uitzendlicentie van de lokale omroep zal niet meer zo vanzelfsprekend worden, aldus de OLON.

De Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) wil terug van 282 lokale omroepen naar 50 tot 100 grotere streekomroepen. Niet alleen vanwege het bestaansrecht van de omroepen, maar ook als imagokwestie. “We voelen onszelf ook vaak de calimero van het publieke bestel.”

Hans Disch, programmamanager sectorverandering bij de OLON, noemt een goede informatievoorziening de belangrijke reden voor de veranderingen. “De burger moet geïnformeerd worden over zijn leefwereld. Daar hoort onafhankelijke journalistiek bij. Op veel plekken is die onafhankelijke journalistiek niet meer aanwezig. Huis-aan-huisbladen nemen persberichten klakkeloos over, veel regionale kranten verdwijnen.”

Als tweede aanleiding voor de veranderingen noemt Disch het veranderende medialandschap. “Consumenten nemen op een heel andere manier informatie tot zich. En dat vraagt om allerlei nieuwe technieken, variërend van DAB+ tot aan uitgebreide apps.”

Imago
De imagokwestie die bij menig lokale omroep speelt – ‘er luistert toch niemand naar, behalve de buurman’ – is volgens Disch nog tot daar aan toe. Hij vindt het belangrijker dat omroepen doen waarvoor ze zijn opgericht. “Je bent als lokale omroep niet opgericht om alleen maar 80+-ers te bedienen met leuke plaatjes van vroeger. Je bent opgericht om een lokaal toereikend media-aanbod te leveren. Als je dat niet kunt leveren, heb je niet alleen een imagoprobleem, maar ook een probleem met je bestaansrecht.”

De samenwerking van lokale omroepen betekent volgens Disch niet dat er ook veel redacties gaan verdwijnen. “Ik kan me juist voorstellen dat het aantal redacties zich uitbreidt van 300 tot misschien wel 400.” Samenwerken wordt het kernwoord. Disch noemt het een plicht van grote lokale omroepen in de vaak grote steden, om de kleinere omroepen te helpen.