Mensen die ’s ochtends naar de verkeersinformatie op de radio luisteren zijn sneller op hun werk. Die conclusie trekt verkeerskundige Enide Bogers. Ze promoveert vandaag aan de Technische Universiteit in Delft. Bogers onderzocht in hoeverre mensen hun keuzen maken op basis van de informatie die zij krijgen. Ze stelde vast dat de proefpersonen die tijdens de route veel verkeersinformatie kregen, vaker voor een onbetrouwbare maar vlugge route kozen.
De proefpersonen die geen informatie kregen, kozen juist veel vaker voor een betrouwbare maar langzame route. "’s Ochtends even de radio aanzetten in de auto kan dus geen kwaad", stelt de verkeerskundige vast. Hoe meer verkeersinformatie de reizigers in het onderzoek namelijk ontvingen, hoe meer tijd zij bespaarden.
Bogers liet voor haar onderzoek 2500 proefpersonen veertig keer opnieuw kiezen voor één van drie mogelijke routes. De eerste route was meestal (drie van de vier dagen) erg snel maar soms heel erg langzaam. De tweede route was heel erg betrouwbaar maar langzaam. Bij de derde route was de reistijd binnen bepaalde marges volstrekt willekeurig. Het verschaffen van verkeersinformatie bleek de aantrekkelijkheid van onbetrouwbare routes (één en drie) te vergroten.
Bogers keek echter niet alleen naar de invloed van de aangeboden informatie, maar ook naar wat de proefpersonen gedurende het experiment leerden van hun ervaringen. Opvallend was dat de rol van gewoontegedrag steeds groter werd. Zelfs de personen die veel informatie kregen, lieten hun keuzen na verloop van tijd steeds vaker door gewoonte bepalen dan door andere zaken zoals de aangeboden informatie of hun eigen aangeleerde reistijdverwachting.