De NVJ gaat in kort geding eisen dat de landelijke publieke omroepen, RTV Drenthe, Omroep Gelderland, RTV Utrecht en L1 zich houden aan de afspraken in de CAO. Twistpunt is het aantal vaste en tijdelijke contracten. Vorig jaar hebben omroepen en vakorganisaties afspraken gemaakt over de verdeling van de contracten. “In maart vorig jaar zijn die afspraken gemaakt”, zo zegt NVJ-secretaris Marc Visch. “Vervolgens hebben de organisaties driekwart jaar de tijd gehad om er voor te zorgen dat de regeling werd ingevoerd. Op 31december had het dus rond moeten zijn, maar we zijn inmiddels al weer bijna een half jaar verder en nog altijd hebben zestien organisaties hun zaken niet op orde.’
De afspraak was dat alle programma’s ouder dan vijf jaar en die meer dan tien maanden per jaar worden uitgezonden ingedeeld zouden worden in het clusterProces. In dat cluster zit ook het personeel dat het hele jaar door werk heeft. Dan moet gedacht worden aan bijvoorbeeld de administratie en de facilitaire diensten. Daarbij werd vastgelegd dat 90 procent van dat personeel een vast dienstverband hoort te hebben. De andere programma’s zijn ingedeeld in het cluster Project. In dat cluster hoort 60 procent een vast dienstverband te hebben.
“De omroepen zouden voor 1 mei rapporteren hoe de stand van zaken was op 31december”, aldus Marc Visch. “Maar nu nog zijn er organisaties die niets hebben gerapporteerd. Bovendien is het erg betreurenswaardig dat maar liefst twaalf organisaties zich niet aan de afspraak hebben gehouden.” De NVJ heeft de organisaties meerdere malen gewezen op het verlopen van de deadlines.
Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend.