Het thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft het belang van FM sneller doen afnemen. Dat zegt Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO, in Broadcast Magazine. “FM is nog altijd dominant en zeer belangrijk, ook voor de NPO-zenders, maar dat belang neemt wel langzaam maar zeker af. Het thuiswerken in het kader van de coronamaatregelen heeft dit proces sinds 2020 iets versneld. Een zender zonder FM-frequentie kan tegenwoordig een luistertijdaandeel van 7,1 procent halen, namelijk NPO Radio 5.”
Het belang van het hebben van een FM-frequentie zal de komende jaren verder afnemen, verwacht Jurre. “Luisteren via DAB+, digitale kabel en streaming zal toenemen. De opkomst van de connected car blijft daaraan bijdragen. Tegelijkertijd blijft FM de komende jaren nog onmisbaar; er zijn miljoenen radio’s op allerlei plekken in het land waarvan mensen verwachten dat die het blijven doen.”
Geruzie om FM-frequenties
Juist om die FM-frequenties is nu veel te doen. Op verzoek van de commerciële radiostations kwam er een noodverlenging, maar de prijs die de zenders daar letterlijk en figuurlijk voor moeten betalen, zit ze dwars. Qmusic en KINK zijn vanwege de noodverlenging al naar de rechter gestapt.
Paul Römer, radiodirecteur bij Talpa Network, noemt de FM ‘een noodzakelijk kwaad’. “Het is een duur en imperfect systeem. Toch zijn wij geen voorvechter of tegenstander van een specifiek distributiesysteem. Wij willen de consument helemaal niet lastigvallen met technisch gedoe.”
Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2