De wet die de topinkomens in de publieke sector verder aan banden moet leggen, in jargon de WNT-3 genoemd, blijft op de plank liggen. Het wetsvoorstel waarin staat dat niet alleen bestuurders maar ook medewerkers voortaan niet meer dan 181.000 euro per jaar mogen verdienen, laat Rutte III links liggen. Bij de NPO is echter uitgerekend deze maand een sober beloningsbeleid ingegaan.
De NPO heeft de maximale beloning voor presentatoren bij de publieke omroep verlaagd en gelijkgesteld aan het ministersalaris van 181.000 euro per jaar. Het beleid is op 5 oktober officieel ingegaan, na goedkeuring van staatssecretaris Sander Dekker. Het beloningsbeleid van de publieke omroep stond een maximum van acht uitzonderingen toe; presentatoren die (fors) meer verdienen dan het ministersalaris. Nu het sobere beloningsbeleid is ingegaan, zijn die uitzonderingen niet meer mogelijk.
Nieuwe contracten
Het sobere beloningsbeleid heeft pas gevolgen voor de topverdieners als hun contract afloopt en zij een nieuw contract af moeten sluiten. Gerard Ekdom zou bij een nieuw contract ruim een ton moeten inleveren; de NPO Radio 2-dj was in 2016 goed voor 288.000 euro. Ook Matthijs van Nieuwkerk zou flink moeten inleveren; de tv-presentator verdient nu nog meer dan vijf ton per jaar.
De publieke omroep had in 2016 nog vijf presentatoren die meer dan het ministersalaris verdienden. De verwachting is dat dat aantal dit jaar verder daalt, onder meer vanwege het vertrek van Giel Beelen naar Radio Veronica. “Door de versobering gaat het aantal uitzonderingen op termijn naar nul”, schrijft de NPO. “Dit zal echter wel enige tijd duren, omdat De Raad van Bestuur niet de mogelijkheid heeft om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren aan te passen.”
Transparanter
Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “We zijn blij dat het nieuwe beloningsbeleid is ingegaan waardoor onze beloningen omlaag gaan naar een niveau dat past bij de soberheid die gevraagd wordt van een organisatie gefinancierd met publieke middelen. Het nieuwe beloningsbeleid maakt duidelijker en transparanter wat er binnen de publieke omroep kan worden verdiend.”
Het schrappen van de WNT-3-wet is een hard gelag voor Ronald Plasterk. De minister had de wet er nagenoeg door voordat de nieuwe coalitie aantrad. NPO-presentatoren uitgezonderd, kunnen honderd grootverdieners in de (semi)publieke sector nu alsnog meer verdienen dan het ministersalaris. De PvdA wil via een initiatief-wetsvoorstel de WNT-3 er alsnog doorkrijgen.