De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft vorige week voorzorgsmaatregelen getroffen na een dreiging van hackersgroep Anonymous. Dat blijkt uit een interne e-mail die in handen is van NU.nl. De NPO heeft bevestigd dat de interne mail rond is gegaan.
Woensdag 27 juli publiceerde de hackgroep een video waarin het dreigde Nederlandse radiostations aan te vallen in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juli. Hoewel niet duidelijk werd om welke stations het zou gaan, nam de NPO direct maatregelen.
De naam van de actie van de hackgroep was 'Freaknight'. Aangezien 3FM een programma heeft dat 'Freaknacht' heet, werden vooral bij de publieke popzender maatregelen genomen. De Freaknacht wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgezonden.
Anonymous heeft eerder wereldwijd al websites van verschillende bedrijven, overheden en overheidsinstanties platgelegd. Vaak gebruiken ze daarvoor een DDoS-aanval waarbij sites met zo veel mogelijk verkeer bestookt worden. In de mail van de NPO wordt dit duidelijk benadrukt.
De NPO schetst in de mail een aantal scenario’s zoals een DDoS-aanval op de website, maar ook op de telefoonlijnen. Er werd die avond direct een extra back-up gemaakt van het uitzendsysteem Dalet. "Mocht er echt iets misgaan, kan deze back-up direct aangesloten en gestart worden. De uitzending kan dan inclusief alle muziek en vormgeving doorgaan", zo schrijft Rohan te Wierik, productieleider bij 3FM, in de mail.
De NPO roept medewerkers in de tekst op geen ruchtbaarheid te geven aan het verhaal, niet voor en niet tijdens een eventuele aanval. Bovendien schrijft Te Wierik dat er vooral tegen de DDoS-aanvallen eigenlijk weinig te doen is.
Na de uiting van Anonymous heeft de NPO ervoor gezorgd dat de systemen extra in de gaten gehouden werden en waar nodig stappen werden ondernomen. Ook zal de NPO mensen in het geval van een aanval op de website verwijzen naar een andere pagina, "zodat mensen niet op een kapotte site terechtkomen."
Ook heeft 3FM een alternatieve streammogelijkheid die op Twitter en Facebook gezet kan worden. Hierdoor kunnen mensen alsnog luisteren via internet als de site offline zou gaan. In het geval van een aanval zou de website bovendien statisch gemaakt worden. Er kunnen dan geen reacties meer worden achtergelaten waardoor de pagina meer verkeer aan moet kunnen.