De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ziet niet veel in FMeXtra. Dat blijkt uit een reactie op de berichten dat het kabinet digitalisering van de radio belangrijk acht. NPO bekijkt wel wat de mogelijkheden zijn van DAB.
In de toelichting op de Troonrede en Miljoenennota wordt aandacht besteed aan de toekomst van radiodistributie. Het kabinet wil digitale omroep en digitalisering van analoge etherradio bevorderen door, daar waar nodig, vergunningen te verlenen, innovatie te bevorderen en informatie beschikbaar te stellen. In dat kader geeft de overheid aan de vergunningverlening van DAB-frequentieruimte te zullen afronden.
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) meldt daarover aan Broadcast Magazine: “De NPO juicht deze ambitie toe. Sinds februari 2004 zenden wij uit in DAB, één van de beoogde digitale opvolgers van FM radio. Ook de commerciële omroepen, verenigd in de Stichting DigiRadio, willen inmiddels graag aan de slag met DAB en hebben bij de overheid aangedrongen op toekenning van frequenties voor dit doel.
De NPO volgt de FMeXtra-experimenten met belangstelling, maar gaat zelf nog niet over tot uitzenden. Er zijn nog teveel FM-verzorgingsgebieden waar de ontvangst van de NPO slecht is. De ontvangst van FMeXtra, dat ‘meerijdt’ op FM, zal in die gebieden ook slecht zijn, stelt NPO.
Bovendien is de doorgiftecapaciteit van FMeXtra nog beperkt en de geluidskwaliteit daardoor noodgedwongen laag. Zo kunnen per analoog FM-station maximaal twee digitale stations bijgevoegd worden. De capaciteit van DAB is vele malen groter en past daarom beter bij de belangstelling door het luisterpubliek voor het grote aantal thematische radiokanalen, dat publieken zowel als commerciëlen via internet uitzenden.
DAB en zijn nieuwe verschijningsvormen DABplus en DMB-T, die beide een nog grotere doorgiftecapaciteit bieden dan DAB, blijven voor de NPO dan ook de belangrijkste kandidaten als digitale opvolger voor de FM.”