De NOS en de regionale omroepen hebben in 2017 bijna 2.500 radio- en televisiebijdrages onderling uitgewisseld. Dat blijkt uit het overzicht van Bureau Regio, de aparte redactie van de regionale omroepen op de nieuwsvloer van de NOS.
Naast de uitwisselingen van nieuws deden de NOS en de regionale publieke nieuwszenders ook een aantal researchprojecten samen. Onderzoek naar de werkdruk onder leraren, de drijfveren van raadsleden of het oordeel van leden van sportverenigingen over hoe gezond hun sportvereniging nu echt is bijvoorbeeld.
Nieuwe overeenkomst
De NOS en de dertien regionale omroepen werken al langer samen. Afgelopen maand is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend voor de periode 2018 tot en met 2020. Het past in de ambities uit het concessiebeleidsplan Liefdevoorderegio om samen te werken binnen het publieke bestel en om het bereik van de regionale omroepen te vergroten.
Gerard Schuiteman van Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), het samenwerkingsorgaanvan de regionale omroepen: “Publieke samenwerking is belangrijk, niet in de laatste plaats voor de impact van de regio. Ook op het gebied van opleiding, detachering en techniek weten de NOS en de regio elkaar steeds vaker te vinden”.
Zo maakte vorige maand Omrop Fryslân bekend het redactiesysteem van de NOS te gaan gebruiken. Eén van de voordelen daarvan is dat het makkelijker wordt om nieuwsitems uit te wisselen. Omroep Zeeland werkt al bijna twee jaar met dit systeem.
Hoofdredacteur
Ook hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff prijst de samenwerking: “Die wordt steeds substantiëler, waardoor wij nog dieper in de haarvaten van de samenleving kunnen doordringen. De regionale omroepen op hun beurt kunnen sneller en makkelijker bij het binnen- en buitenlandse nieuws. Zo blijven wij werken aan ons doel: de nieuwsconsument zo volledig mogelijk informeren.”