Noordzee FM gaat vanaf half april starten met het uitzenden via Digital Video Broadcasting, DVB. Sinds november 2003 is deze uitzendtechniek beschikbaar om het programmasignaal vanuit de studio via de satelliet naar de FM-zenders in het land en de kabelkopstations te distribueren.
Talpa Radio, het moederbedrijf van Noordzee FM, teste dit systeem eerder al met het Deense radiostation Radio 100 voor dit systeem. Het station diende voor satellietprovider Xantic, die mede verantwoordelijk is voor dit project, als pilot. Er was namelijk nog maar weinig ervaring met dit uitzendprotocol. De resultaten van de Deense pilot zijn zeer bemoedigend te noemen. Zowel leverancier van zend- en ontvangstapparatuur Profline als satellietprovider Xantic verwacht dat DVB snel tot de algemene standaard voor programmadistributie zal worden verkozen.
De goede resultaten van dit nieuwe uitzendsysteem zijn een flinke stap vooruit op het gebied van audiokwaliteit. Vooral de openheid en luidheid vallen op. Details in de muziek zijn prominenter aanwezig dan in de doorgaans gebruikelijke maar verouderde APT-x norm, meldt Alexander Josiassen, eindverantwoordelijke bij Talpa Radio voor techniek.
Bij de APT-x techniek vinden er herhaaldelijke digitaal/analoog conversies plaats en verschillende datacompressie technieken die in het nieuwe DVB niet terug te vinden zijn. Hiermee is het mogelijk het signaal met nagenoeg studiokwaliteit bij de FM-zenders en kabelkopstations te brengen en dat vertaalt zich in een verbeterde geluidskwaliteit voor de luisteraar, aldus Josiassen.
Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio Internetional, vervolgt “Mede door de zeer bemoedigende resultaten van DVB tijdens de start van Radio 100 in Denemarken, verwachten we ook voor Noordzee een vooruitgang. De reacties van bijvoorbeeld de luisteraars in Denemarken waren zeer positief. Noordzee biedt het audiosignaal aan vanuit volledig digitale studio’s. Er zal hierdoor een hoorbare winst behaald worden. Bovendien zijn we met het gebruik van DVB goed voorbereid om een andere techniek die digitale radio mogelijk maakt namelijk DAB, Digital Audio Broadcasting, te kunnen introduceren.”