De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet grote problemen bij de verkoop van aandelen in Nozema door de staat. Er zijn twee serieuze kandidaten, telecomconcern KPN, en concurrent Broadcast Partners. De NMa vreest dat verkoop aan KPN leidt tot uitsluiting van concurrenten in de markt. Verkoop aan Broadcast Partners zou leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. De NMa tekent hierbij wel aan dat het oordeel over KPN kan veranderen als die onderneming de zendmasten, waarvan die nu eigenaar of mede-eigenaar is, zal verkopen.
“Wij gaan nu kijken hoe we zo goed mogelijk aan de eisen van de NMa kunnen voldoen”, aldus een woordvoerder van KPN. Of KPN bereid is om de zendmasten te verkopen, kon de zegsman niet zeggen. “Wij hebben al eerder aangegeven dat andere partijen gebruik kunnen maken van de zendmasten, hoewel ze technisch eigendom zijn van KPN”.
De staat verkoopt de aandelen, nadat minister Brinkhorst van Economische Zaken Nozema gesplitst heeft in een bedrijf dat de zendmasten, die hoger zijn dan 40 meter, in handen heeft (Novec) en in een bedrijf dat in opdracht van omroepen de doorgifte van de signalen verzorgt (Nozema Services). Minister Zalm van Financiën verkoopt de aandelen in Nozema Services via een zogeheten gecontroleerde veiling.
De verkoop van de aandelen van de staat in Nozema Services is politiek omstreden. De Tweede Kamer vreest een dominante machtspositie van KPN bij de doorgifte van digitale televisiesignalen. Door de verkoop van Nozema Services krijgt KPN ook een meerderheidsbelang in de onderneming Digitenne, die digitale signalen verspreidt via de ether. Bovendien zou KPN via de telefoonkabel met behulp van de ADSL-techniek tv-signalen kunnen doorgeven. De NMa wijst erop dat de meeste Nederlanders tv ontvangen via de kabelmaatschappijen en ziet hierin geen obstakel bij een eventuele overname van Nozema Services. [Planet]