Radio 1 start na de zomer met een nieuwe programmering. De omroepdirecties hebben in meerderheid een positief advies uitgebracht aan de Raad van Bestuur over de plannen van Radio 1 zendermanager Laurens Borst. De zender kampt al enkele jaren met een langzaam teruglopende beluistering. Met de nieuwe programmering wil Radio 1 nieuwe luisteraars trekken en doorbeluistering stimuleren. Radio 1 bereikte in 2007 een marktaandeel van 7,3 procent. Het nieuwe planmoet het marktaandeel binnenkort op 8 procent brengen.
Eerder werd al bekend dat de programmering flink op de schop zal gaan. Belangrijk onderdeel van het plan is het versterken van de rol die Radio 1 speelt als nieuwszender. "Uit onderzoek blijkt dat veel luisteraars van Radio 1 de zender niet altijd ervaren als een echte nieuwszender", zegt Laurens Borst, zendermanager van Radio 1. "Samen met de omroepen heb ik de afgelopen maanden gebouwd aan een nieuwe programmering, waarbij de nieuwsfunctie op Radio 1 evident is. Radio 1 brengt straks altijd direct het laatste nieuws".
De nieuwe programmering start op maandag 25 augustus, direct na de Olympische Spelen. De komende weken zullen de programma’s tot in detail worden uitgewerkt door de omroepen. Dan volgt een korte procedure waarbij omroepen met hun programmavoorstellen "intekenen". Medio juli zal duidelijk zijn hoe het programmaschema er precies gaat uitzien en wie de presentatoren zijn. Om de herkenbaarheid van de zender te vergroten komen er vaste presentatoren op vaste tijden.
Uit een interne stukken van NOS-hoofdredacteur Hans Laroes bleek eerder al dat de wijzigingen ingrijpend zullen zijn. Zo zou de doordeweekse lunch-editie van het NOS Radio 1 Journaal (12:00 – 13:00 uur) stoppen. Ook de zaterdagmiddaguitzending van het NOS Radio 1 Journaal staat op de tocht. Op zondagmiddag krijgt de sport weer meer de boventoon in het aloude NOS Langs de Lijn. De afzonderlijke omroepen moeten de vrijkomende uren gaan invullen. De doordeweekse ochtenduitzending van het Radio 1 Journaal wordt een half uur langer, tot 09:30 uur.
De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep (NPO) moet het plan nu nog wel goedkeuren.