De Nederlandse overheid is traag met het op poten zetten van digitale radio. In heel Europa zijn er al digitale uitzendingen. Alleen Nederland is nog een nagenoeg blinde vlek op de digitale zenderkaart, omdat de overheid treuzelt met het uitgeven van vergunningen.
Sinds februari verzorgt de NOS na een lange periode van radiostilte weer digitale radio-uitzendingen in ons land. Helaas zijn de zenders te beluisteren in een straal van zo’n 30 kilometer rond IJsselstein. En daar blijft het voorlopig bij. Weliswaar werd een maand geleden bekend dat Nederland de uitzendrechten krijgt voor digitale lokale en regionale radio in heel het land, maar het vergunningenbeleid blijkt vooralsnog een moeilijk te nemen hindernis.
De ontwikkeling van de digitale radio speelt al sinds de jaren 80. Toen werd op het hoogste Europese niveau besloten dat de FM-standaard van nationale radiozenders in 2015 moest zijn vervangen door Digital Audio Broadcast (DAB).
Na een aantal proefuitzendingen in de Randstad tussen 1995 en 2000 werd in Nederland op dit gebied lange tijd radiostilte in acht genomen. Volgens H. Bakhuizen, senior beleidsadviseur bij de publieke omroep, kwam de overheid niet met een gestructureerd beleid op dit punt. “En de commerciële en publieke radiostations waren het zat om desondanks het beste beentje voor te blijven zetten.”
Door deze beslissing loopt Nederland volgens Bakhuizen ver achter op de ons omringende landen, waar DAB al enkele jaren geleden als potentiële opvolger van FM-radio werd ingevoerd. (Algemeen Dagblad)