De ‘Moordlijst’ op 3FM moet stoppen. Dat schrijft 3voor12. De VPRO en het weekblad OOR werkten sinds 1991 samen aan de lijst die iedere week werd samengesteld uit de voorkeuzelijstjes van zo’n zestig muziekjournalisten in Nederland. Daarnaast verscheen de lijst tweewekelijks in OOR en de laatste jaren ook wekelijks op 3VOOR12. De geuzennaam ‘de meest onbetrouwbare hitlijst van Nederland’ draagt zij met trots. Tot vanavond zond de VPRO de Moordlijst uit op Radio 3 van 22.00 tot 23.00 uur. De samenwerking wordt nu dus per direct verbroken. Dit betekent ook dat zo’n tien VPRO medewerkers niet meer hun lijstjes zullen bijdragen aan de lijst.
VPRO Radio 3 groepsredacteur Gerard Walhof: “Begin augustus bleek dat de VPRO het uitzenduur tussen tien en elf op de vrijdagavond kwijt zou raken. Dat betekende niet alleen een uur minder 3VOOR12FM maar ook door de komst van twee specialistische programma’s op dinsdag en donderdag heel veel minder ruimte voor journalistiek. En aangezien de VPRO daar hoge prioriteit aan geeft en interviews en reportages op een zo goed mogelijk beluisterd tijdstip wil uitzenden bleef alleen de maandag tussen tien en elf over om dat te doen.”
OOR hoofredacteur Paul Evers: “Jammer is het absoluut. Wij hebben de Moordlijst samen toch 12 jaar geleden als alternatieve hitlijst ingezet en het is in alle prachtige onbetrouwbaarheid een duidelijk instituut geworden. Op basis daarvan vinden wij dat de lijst moet blijven bestaan, daar is het te belangrijk voor worden.” Evers zoekt een nieuwe partner om de Moordlijst uit te zenden. Of dat radio of zelfs televisie wordt, is nog niet duidelijk. “Ik ga kijken hoe ik de continuiteit van de lijst kan verzekeren op een zo breed mogelijk platform. Ik zoek een passende versterking en dat zal best moeilijk zijn, want de VPRO is meest geeigende partner. We moeten het concept van de Moordlijst versterken. Het is een baken voor de liefhebbers in een wereld vol commerciële muziek. De Moordlijst is een gids en die mensen mogen we niet teleurstellen. Wel is het duidelijk dat we ons op de samenstelling van de lijst nog een keer kunnen beraden, om de signalering van actuele muziek zo optimaal mogelijk houden. Het verlies van de VPRO is daarbij een aderlating, want zij staan nu juist in van de frontlinie van de popmuziek.”