Home Landelijke radio Minister gaat commerciële radiofrequenties veilen

Minister gaat commerciële radiofrequenties veilen

Minister Kamp van Economische Zaken gaat de vergunningen voor commerciële radiofrequenties opnieuw veilen. De vergunningen gaan vanaf 2017 gelden voor een periode van tien jaar. De radiostations zelf zijn tegen een veiling. Maar volgens Kamp is dit de regel. "Schaarse dingen zoals radiofrequenties moeten via een veiling verdeeld worden." Uiterlijk in het voorjaar van 2017 moet de veiling afgerond zijn.

"Het realiseren van een hoge veilingopbrengst is geen doelstelling", zegt Kamp. "Het gaat om een efficiënte allocatie van het spectrum en het boven tafel krijgen van de waardering van marktpartijen voor de diverse vergunningen." De minister wil ook dat kleine partijen mee kunnen doen aan de veiling.

Minder regels
De clausulering van de frequentiekavels verdwijnt grotendeels. In de vergunningen wordt dus niet meer voorgeschreven wat een zender moet uitzenden. Er blijven alleen aparte kavels gereserveerd voor een zender die nieuws uitzendt en één met Nederlandstalige muziek. Nu zijn er ook kavels voor nieuwe muziek (Slam!FM), oudere muziek (Radio Veronica) en klassieke muziek/jazz (Sublime FM).

Er is ook geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen. Nu mag elk bedrijf nog meer één ongeclauseerde en één geclauseerd kavel hebben. 

De laatste keer dat de frequenties verdeeld werden was in 2003. Verschillende stations betaalden hoge bedragen om uit te kunnen zenden op een bepaalde frequentie. Commerciële radiostations zijn tegen het veilen van de frequenties. Ze zijn bang dat dit flinke financiële risico's met zich meebrengt. Ze willen juist meer investeren in 'digitalisering'.

Destijds voeren de commerciële zenders ook actie tegen de frequentieveiling onder de noemer 'Stop de veiling'. De veiling zorgde er onder meer voor dat radiostations massaal  grote marketingcampagnes moesten starten om luisteraars te wijzen op de nieuwe frequenties. Daarnaast zorgde het voor de komst van nieuwe radiostations.

In 2011 besloot de toenmalige minister van Economische Zaken de frequenties vanaf 2013 te verlengen op voorwaarde dat radiostations zouden investeren in digitale radio (DAB+).

Middengolf
De minister wil de AM-frequenties niet meer veilen, maar verdelen "op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Om dit mogelijk te maken wordt een wijzing van het Nationaal Frequentieplan zo snel mogelijk in gang gezet." Daarnaast wil de minister dat de middengolf wordt gebruik voor evenementenvergunningen.