NPO Radio 1-programma ‘Met het Oog op Morgen’ krijgt de Ere Reissmicrofoon. Dat is bekendgemaakt in De Perstribune. Volgens de jury is het programma ‘een baken in radioland, al veertig jaar lang’.
De jury noemt het verrassend dat het programma nooit de Reissmicrofoon heeft gekregen. “Nu krijgt dit programma eindelijk de prijs die maar weinig makers en programma’s is gegeven”, zegt de jury. Slechts 5 gingen ‘Het Oog’ voor.’
Ook werden de nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon 2016 bekengemaakt. De genomineerden zijn Adres Onbekend (NPO Radio 5), Bernard Hammelburg (BNR Nieuwsradio), De Hart en Ziel Lijst (NPO Radio 4) en De Staat van Stasse (NPO Radio 2).
De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat uit Vincent Bijlo (radiorecensent van het AD), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine), Ron Vergouwen (Omroep Max) en Arjan Snijders (mediajournalist). Voorzitter van de stichting Nipkow (waar de Reiss nog steeds onder valt) is Hans Beerekamp (NRC Handelsblad).
Eerdere winnaars
Vijf winnaars gaan het NOS-programma op Radio 1 voor. Eerder wonnen Gabri de Wagt (1984), Ischa Meijer (postum in 1995), het Metropole Orkest (1998), Henk van Hoorn (2004) en het Muziekcentrum van de Omroep (2011) een Ere-Reissmicrofoon.
Lees hier wat de de jury over de genomineerde programma’s en makers zegt:
Adres Onbekend
“De oermoeder van tv-programma’s als Spoorloos en Vermist. Het programma bestaan 45 jaar en wordt nog steeds met liefde gemaakt. Jarenlang op Radio 2, nu op Radio 5. Sinds een tijdje zenden regionale zenders een eigen versie uit. Met Ron Kas als presentator.”
Bernard Hammelburg
“Deze vaste buitenlandcommentator is uitgegroeid tot de éminence grise van BNR. Zijn kunde is onomstreden. Naast korte duiding van nieuwsontwikkelingen in de wereld heeft hij ook zijn vaste programma De Wereld. Je zou je hem met een beetje fantasie de GBJ Hiltermann van deze tijd kunnen noemen. Deze rare tijden behoeven meer duiders zoals hij.”
De Hart & Ziel Lijst
“Een aardig initiatief om vanuit de passie die (klassieke) muziek los kan maken te redeneren. Het academische of verstandelijke uitgangspunt waarom iets mooi zou moeten zijn wordt hier verlaten en dat maakt ook voor niet-liefhebbers de klassieke muziek beter benaderbaar.”
De Staat van Stasse
“Met de zeer authentieke presentator Stefan Stasse. Warm en geïnteresseerd laat hij weten dat hij geïnteresseerd is in zijn gasten en ook dat hij van muziek houdt. Het programma verrast en is onderscheidend.”