Vier initiatiefnemers uit Zuid-Beveland hebben plannen om een publieke lokale omroep te stichten. Daarvoor hebben ze de Stichting Radio Midden-Zeeland in het leven geroepen. "Goes, Kapelle én Borsele hebben op het moment geen eigen radiostation. We willen in dat lege gat springen", zegt André Poortvliet uit Ovezande, één van de initiatiefnemers. "We hebben voor drie gemeentes gekozen uit financiële overwegingen. De kosten voor drie gemeentes in één omroep zijn net zo hoog als voor drie."
Burgemeester en wethouders van Kapelle en Goes hebben deze week besloten een positief advies naar het Commissariaat voor de Media te sturen. Het college van Borsele constateerde al eerder dat de initiatiefnemers ‘aan de voorwaarden voldoen’. Het is nu aan de raden van de drie gemeentes om het voorstel goed te keuren. "Als alles meezit, beschikken we februari 2009 over een vergunning", zegt Poortvliet. "Maar dan zijn we er nog niet, hoor." Hij verwacht pas over een jaar met het radiostation in de lucht te zijn.
Een naam voor de nieuwe omroep is er nog niet. "Maar we hebben al wel wat ideeën." Het radiostation is straks 24 uur per dag in de lucht en zal een groot deel van de zendtijd vullen met informatie over cultuur, educatie en politiek uit de regio. "We zijn volgens de wet verplicht om vijftig procent van de zendtijd tussen zeven uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds daarmee te vullen", zegt Poortvliet. De resterende tijd zal gebruikt worden voor muziek. Poortvliet: "We worden geen popie-jopie hitradiostation. Daar zijn er al zoveel van. Het zou ook onrealistisch zijn, gezien de populatie in Zeeland, om ons op de jongerencultuur te richten. De muziekkeuze zal het midden houden tussen Radio 2 en Radio 10 Gold."
Poortvliet wil niet veel kwijt over de financiering van de omroep. "We hebben een stichtingspot", is alles wat hij er over zegt. Op veel steun van de gemeenten hoeven ze voorlopig niet te rekenen. Wethouder Giel-Jan Burger (CDA) van Kapelle: "Wíj hebben in ieder geval gezegd dat ze eerst moeten bewijzen dat er behoefte aan is. De eerstkomende drie jaar zullen we geen subsidies verstrekken."