KPN wil haar aandeel in Digitenne, de aanbieder van digitale radio en televisie, verhogen. Volgens de Telegraaf reageren de kabelbedrijven furieus op deze wens. Volgens de huidige concurrentieregels mag dit niet. Maar kartelwaakhond NMa heeft in een advies aan het ministerie van Economische Zaken de deur hiervoor wel degelijk opengezet. “Het lijkt wel alsof er achterkamertjes in Den Haag zijn waarvan KPN de sleutel heeft”, zegt een onthutste directeur Rob van Esch van de Vecai, de koepelorganisatie van kabelbedrijven. Hij heeft hierover vorige week een pittige brief aan minister Brinkhorst (Economische Zaken) gestuurd.
De kwestie draait om de recent opgeworpen vraag van KPN aan het ministerie van Economische Zaken of zijn belang in Digitenne eventueel de huidige 30 procent mag overschrijden. Die situatie kan zich binnenkort voordoen als het belang van televisieproductiebedrijf NOB in Digitenne naar verwachting gaat dalen door een aanpassing van de verhoudingen tussen de aandeelhouders van het bedrijf. Daardoor zal het aandeel van KPN in Digitenne toenemen. Het ministerie van Economische Zaken heeft in 2001 uit concurrentieoverwegingen echter bepaald dat het belang van het telecomconcern in Digitenne beperkt moet blijven tot 30 procent.
Brinkhorst laat de Tweede Kamer komende maandag weten of KPN meer zeggenschap mag krijgen over Digitenne. Wat de NMa betreft, gaat het licht hiervoor op groen. “Er is geen reden om aan te nemen dat in de nabije toekomst een economische machtspositie in de zin van de Mededingingswet kan ontstaan of worden versterkt als gevolg van het verwerven van een groter belang door KPN in Digitenne”, schrijft de toezichthouder in een advies aan de D66-bewindsman.
Dat KPN naar de mening van de NMa weer een belangrijke rol op de televisiemarkt mag spelen, verbaast de kabelbedrijven zeer. Het telecombedrijf heeft in 1997 namelijk kabeldochter Casema van de hand moeten doen op last van de overheid. “En Brinkhorst heeft deze week nog gezegd dat concurrentie tussen infrastructuren een goede zaak is. Dan kan dit toch niet waar zijn?”, zegt Van Esch.
Volgens een KPN-woordvoerder is de onderneming niet zozeer van plan een meerderheidsbelang in Digitenne op te bouwen. “Ook met een minderheidsbelang kun je effectief werken.” Digitenne is voor KPN een aantrekkelijk investeringsproject. Digitenne biedt sinds kort digitale radio en televisie aan via de ether. Consumenten kunnen daarbij 24 televisiezenders en 16 radiozenders in huis halen voor 8,95 per maand. Vooral op de camping en op de boot is deze technologie een uitkomst. Voorlopig is het signaal van Digitenne alleen in de randstad te ontvangen. Het bedrijf hoopt rond 2008 landelijke dekking te hebben.
KPN kan met Digitenne de kabelaars extra concurrentie bieden. Het televisiebedrijf is een alternatief voor consumenten die ontevreden zijn over de hoge tarieven en de matige dienstverlening van de kabelaars. Bovendien zijn mensen die geen kabeltelevisie hebben eerder geneigd een internetabonnement af te sluiten bij KPN dan bij de kabelbedrijven. Het telecomconcern kan Digitenne bovendien in combinatie met andere producten zoals mobiele telefonie gaan aanbieden.